Πως διαβάζει η ΝΔ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πολλαπλές είναι οι αναγνώσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων από την πλευρά της ΝΔ. Τόσο η δημοσκόπηση του Πρώτου Θέματος που ξεκάθαρα δείχνει διπλή διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτές

των Πα.Μακ για τον ΣΚΑΪ και Pulse για το Action 24 θεωρούνται από την Πειραιώς ως ξεκάθαρα ενδεικτικές του προβλήματος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει λόγω των νέων οικονομικών μέτρων που φέρνει. Μέτρων που για πρώτη φορά πλήττουν σε τέτοιο βάθος τις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες λόγω μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Το διπλό σκορ και η απόσταση ασφαλείας είναι η πρώτη φυσικά ανάγνωση. Υπάρχει επίσης και το δεδομένο πως σταθερά η ΝΔ κινείται πάνω από τη σφαίρα του 30% γεγονός που επιτρέπει σχεδιασμούς ακόμα και επίτευξης αυτοδυναμίας. Ο προβληματισμός όμως που επικρατεί έχει να κάνει με δύο επισημάνσεις. Η πρώτη είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζεται "μπετοναρισμένο" στα ποσοστά που έχει, τα οποία και παρουσιάζει σταθερά εδώ και μήνες. Δηλαδή πρόκειται για ένα ταβάνι που πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του οφείλουν να τρυπήσουν για να πάει το κόμμα ακόμα πιο ψηλά πείθοντας περισσότερους πολίτες.

Το δεύτερο εύρημα που μελετά η Πειραιώς κι ο έμπειρος Τάκης Θεοδωρικάκος είναι η "αντοχή" του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά χαμηλά μεν (στη σφαίρα του 15% - 17%) όχι όμως εντελώς καταστροφικά. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας μετά και το δεύτερο επικοινωνιακό φάουλ του "δεν υπάρξουν ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα", δεν έδειξαν να έχουν νέες απώλειες στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την ψήφιση του σκληρότερου των τεσσάρων Μνημονίων. Μάλιστα στη δημοσκόπηση του Πα.Μακ παρουσίασαν και ελαφρά άνοδο κατά 0,5%. Κι εδώ είναι ένα εύρημα που χρήζει ανάλυσης καθώς η ΝΔ οφείλει να επικοινωνήσει και με τα ακροατήρια που στέκονται κριτικά στον κ. Τσίπρα όμως ακόμα δεν επιλέγουν τη ΝΔ.

Το πρόβλημα ως προς αυτούς τους ψηφοφόρους έχει φυσικά να κάνει και με την πασοκική τους καταγωγή, η οποία δύσκολα τους οδηγεί σε λύσεις κεντροδεξιές. Παράλληλα παρακολουθεί η Πειραιώς πως τόσο το ΠΑΣΟΚ- ΔΗ.ΣΥ. όσο και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν κερδίζουν έδαφος και ποσοστά από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως λόγω των εσωτερικών διαφωνιών τους που αποτρέπουν τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα