Ηρώ Αθανασίου (UNILEVER): Έρχεται η ώρα για πώληση σε μαργαρίνες και έλαια

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε φάση έντονης κινητικότητας εισέρχεται η ΕΛΑΪΣ Unilever καθώς δρομολογείται η πώληση των κλάδων ελαίων και μαργαρινών της μετά από σχετική διεθνή μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν πως ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να έλθει στη χώρα μας κλιμάκιο από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής ενδεχομένως και ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του ομίλου κ. Paul Polman. Η αρνητική κατάσταση στην Ελλάδα,

παρά την πολύ καλή προσπάθεια της ηγεσίας της εταιρείας να πάει την εταιρεία σε ασφαλή νερά, η επικέντρωση σε άλλες δραστηριότητες και η αναδιάρθρωση που επιχειρήθηκε σε συνδυασμό με το στοίχημα της κυρίας Αθανασίου να προωθήσει την εταιρεία στις ΗΠΑ το οποίο προς το παρόν δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν και προσπάθεια εξακολουθεί να εξελίσσεται, έδωσαν πάτημα για αυτή την πώληση τουλάχιστον ως προς το σκέλος της χώρας μας. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως εδώ και δύο χρόνια έχει υπάρξει διεθνής απόφαση για δημιουργία αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τις μαργαρίνες και συνολικά τα προϊόντα επάλειψης.

Κάπως έτσι, ο πολυεθνικός κολοσσός Unilever ανακοίνωσε ότι προχωρά διεθνώς στην πώληση των brand μαργαρινών που διαθέτει, στο πλαίσιο ευρείας αναδιοργάνωσης του.

Η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει και την εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου. Τα σήματα που παράγονται στην Ελλάδα και εντάσσονται στην κατηγορία αυτή είναι τα προϊόντα Flora, Βιτάμ, Super Fresco, Άλτις Soft, Ελαΐς και Becel. Και είναι η κυρία Αθανασίου η οποία αναλαμβάνει όπως όλα δείχνουν το δύσκολο ρόλο αποσύνδεσης της εταιρείας από φίρμες με τις οποίες ο Έλληνας καταναλωτής έχει συνδεθεί στενά.

Πάντως οι τζίροι και η παρουσία των συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων εξακολουθούν να δίνουν δύναμη στην εταιρεία στη χώρα μας. Η Ελαΐς είναι market leader στις μαργαρίνες (αν και σημείωσαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πτώση 10,4% σε αξία), με αποτέλεσμα αυτές να υποχωρήσουν στα 44,3 εκατ. ευρώ και μείωση 12,6% σε όγκο, όταν οι πωλήσεις της συνολικής κατηγορίας εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 8,6% και 12,3% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα