Πολιτική κρίση στη Γερμανία, επιπτώσεις στην Ελλάδα

Το γερμανικό ζήτημα περιπλέκεται, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού καθώς είναι πλέον σαφές ότι σε κάθε περίπτωση ότι η ισχυρότερη αυτή τη στιγμή χώρα στην Ε.Ε. εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας και ουδεμία ουσιαστική απόφαση μπορεί να ληφθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι προτιμά νέες εκλογές από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά ακόμα και με την προοπτική των εκλογών το σκηνικό δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει

εύκολα και οι αβεβαιότητες θα είναι πολλές είτε όσον αφορά τα κόμματα που θα κυβερνήσουν είτε ακόμα και τα πρόσωπα, αφού ορισμένοι άρχισαν ήδη να μιλάνε για το «τέλος της εποχής Μέρκελ».

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ακούγονται λίγο υπερβολικά, αφού το γερμανικό σύστημα φημίζεται για τη σταθερότητά του, η πολιτική ζωή για τις συναινέσεις της, ενώ η γερμανική οικονομία είναι καλύτερα από ποτέ.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί λύση.

Ακόμα και χωρίς κυβέρνηση προεξοφλείται ότι η «γερμανική μηχανή» θα συνεχίσει να κινείται και αυτό φάνηκε και στην ισοτιμία του ευρώ και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που δεν έδειξαν σημεία ανησυχίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το γεγονός είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά στην Ευρώπη, για τα οποία είναι αντικειμενικά αδύνατον να υπάρξει πρόοδος όσο υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ειδικά για την Ελλάδα, δημιουργείται ένας ανασταλτικός παράγων για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση, έτσι ώστε οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να ξεκινήσουν στις αρχές του νέους έτους.

Εάν όμως δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο είναι πρακτικά αδύνατον να ξεκινήσουν συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Εάν, μάλιστα, προκηρυχθούν νέες εκλογές, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καθυστέρηση, αλλά και το γεγονός ότι πιθανότατα στην νέα προεκλογική αντιπαράθεση το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί αρνητικά στο προσκήνιο.

Ήδη κατά τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε μεταξύ των κομμάτων και υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το θέμα του χρέους.
Ένας άλλος παράγων είναι ο ρόλος της ίδιας της Άνγκελας Μέρκελ, το κύρος της οποίας πλήττεται από τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία δημοσίευσαν και σενάρια χωρίς εκείνη στην καγκελαρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν το πρόσωπο που λειτούργησε πολλές φορές κατευναστικά σε σχέση με την ελληνικό ζήτημα, αποκρούοντας για παράδειγμα τις προτάσεις για Grexit του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επομένως πιθανή αποδυνάμωση ή αποχώρησή της από την καγκελαρία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Οι εξελίξεις πάλι δεν μπορούν να σταθμιστούν από τώρα, αφού εάν με κάποιο τρόπο έρθουν στη νέα κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα μπορεί να κινηθούν σε αντίστροφη κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα