Σταθάκης: 300.000 νοικοκυριά θα απολαμβάνουν έως και 70% φθηνότερο ρεύμα

Της Μαριάννας Τζάννε

Ελάφρυνση των λογαριασμών για 300.000 νοικοκυριά που ζουν στα όρια της φτώχειας με έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα έως 70% και αλλαγές στις κλίμακες χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το ΥΠΕΝ απέρριψε τις εισηγήσεις της ΡΑΕ για γενναιότερες πολιτικές μείωσης των τιμολογίων στους δικαιούχους του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (έως 83%) και έχει έτοιμη υπουργική

απόφαση που θα αναθεωρεί τις κατηγορίες όσων λαμβάνουν το κοινωνικό τιμολόγιο.

Όπως ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, στο νέο ΚΟΤ μπαίνει μια νέα κατηγορία που είναι τα πολύ φτωχά νοικοκυριά. Επιπλέον στην επιλογή των πελατών που θα απολαμβάνουν φθηνό ηλεκτρικό βαρύνουν εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

«Εισάγουμε δύο κεντρικές τομές. Η πρώτη αφορά την εισαγωγή και περιουσιακών εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης, όπως είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας αξίας 150.000 ευρώ, ώστε να αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης αυτής της έκπτωσης. Η δεύτερη τομή είναι η σημαντική αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους όπου θα φτάνει το 70% του συνολικού ποσού χρέωσης, με την εισαγωγή μιας πρόσθετης κατηγορίας δικαιούχων, αυτούς που λαμβάνουν το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ουσιαστικά προανήγγειλε τις νέες κλίμακες των ΥΚΩ με στόχο να εξορθολογιστούν οι χρεώσεις στα νοικοκυριά που επιβάρυναν έως σήμερα όσους ξεπερνούσαν την χαμηλή κατανάλωση έστω και κατά μία κιλοβατώρα. Τότε χρεώνονταν με το σύνολο της κατανάλωσης και όχι με τις επιπλέον κιλοβατώρες, όπως θα συμβαίνει από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη με το νέο υπολογισμό της χρέωσης ΥΚΩ θα υπάρξει ελάφρυνση σε όσους καταναλώνουν από 1.600 με 2.000. To ΥΠΕΝ προτείνει τρεις κλίμακες κατανάλωσης για τις ΥΚΩ από τέσσερις που ήταν μέχρι σήμερα. Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες, από 1.601 έως 2.400 κιλοβατώρες και από 2.401 και πάνω κιλοβατώρες

Ο υπουργός αναφέρθηκε χθες και στην πληρωμή των αναδρομικών ΥΚΩ στην ΔΕΗ από το κοινωνικό μέρισμα (360 εκ. ευρώ) υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά θα υπήρξαν αυξήσεις στα τιμολόγια από 7% - 10%.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε στην Βουλή τα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος ΥΚΩ που καλύπτεται σήμερα. Το 2012, το ποσό που πλήρωσαν οι καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος των ΥΚΩ, δεν ήταν αρκετό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξεως των 156 εκατ. ευρώ. Το 2013 προστέθηκαν άλλα 148 εκατ. ευρώ και το 2014 άλλα 92 εκατ. ευρώ που σωρευτικά ανήλθαν στα 393 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα