Πιέσεις στις ευρωαγορές με αμερικανική... επιρροή

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη νέα αναταραχή που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ και την ενίσχυση της αβεβαιότητας για το ποιος θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η διαρροή ότι το FBI μελετά ένα νέο «πακέτο» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χ. Κλίντον, όχι μόνο περιόρισε το προβάδισμα έναντι του Ντ. Τραμπ, αλλά μείωσε και σημαντικά τη μέχρι

τώρα «βεβαιότητα» των αγορών ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών θα είναι αυτή που θα κατακτήσει την αμερικανική προεδρία.

Πτώση 0,54% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 338 μονάδες. Στο 0,29% οι απώλειες για τον DAX 30 στις 10.665 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,6% στις 6.954 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,86% χαμηλότερα στις 4.509 μονάδες.

Ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στις αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 0,63% στις 9.143 μονάδες και τον FTSE MIB να εμφανίζει απώλειες 1,1% στις 17.125 μονάδες.

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η νέα πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, με τους παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς να περιμένουν τη σύνοδο των κρατών-μελών του OPEC στα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να δουν εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία για πάγωμα παραγωγής και φυσικά στήριξη των πετρελαϊκών τιμών.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, με διακοπή διαπραγμάτευσης για τον τίτλο της Monte Dei Paschi di Siena, ο οποίος υποχώρησε έως και 4,76%.

Η πτώση κατέφθασε καθώς υπάρχουν κάποιες φήμες ότι πιθανόν ο διευθύνων σύμβουλός της δεν θα κατορθώσει να πείσει τους μετόχους της Qatar Investment Authority αναφορικά με το πρόγραμμά που έχει καταρτίσει για την «αναγέννηση» της τράπεζας.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές σε θετική πορεία κινήθηκε ο κλάδος ΜΜΕ, με τη μετοχή της διαφημιστικής WPP να ενισχύεται 4%, μετά την ανακοίνωση κερδών που «ισοφάρισαν» τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα