Όσκαρ Μουνιόζ: Πώς ο CEO της United προσπαθεί να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα

Μετά το σάλο για το περιστατικό με τον επιβάτη που έβγαλαν σηκωτό από το αεροπλάνο λόγω υπερκράτησης θέσεων και τις αναταράξεις που το περιστατικό προκαλεί στην ίδια την United Airlines ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, Όσκαρ Μιουνόζ, προσπαθεί τώρα να διαβεβαιώσει τη Wall Street ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και η μετοχή θα ανακάμψει

«Αυτό θα αποδειχθεί ένα σημείο καμπή για την εταιρεία μας, και είμαστε αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ, να βάλουμε στο επίκεντρο τους πελάτες μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μουνιόζ. Και προσθέτει: «Είμαστε προσηλωμένοι να θέσουμε τα στάνταρτ για την εξυπηρέτηση πελατών μεταξύ των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, καθώς και να αναβαθμίσουμε την εμπειρία των πελατών μας απ' τη στιγμή που θα κλείσουν θέση μέχρι που θα πάρουν πίσω τις αποσκευές τους».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου ήταν τα πρώτα προς τους επενδυτές απ' το περιστατικό της 9ης Απριλίου όταν υπάλληλοι της ασφάλειας πήραν σηκωτό τον Ντέιβιντ Ντάο από πτήση έπειτα από την άρνηση του να αφήσει τη θέση του για εργαζόμενο της United που έπρεπε να ταξιδέψει. Ο Μουνιόζ, που επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, προσπαθεί να διατηρήσει το ανοδικό μομέντουμ για την εταιρεία του να «πιάσει» τις Delta Air Lines Inc και American Airlines Group Inc σε κερδοφορία και λειτουργικές επιδόσεις.

«Η United είπε όλα τα σωστά αναφορικά με την ανάγκη αναβάθμισης της εξυπηρέτησης πελατών και θα είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτό τον επικοινωνιακό εφιάλτη», γράφει σε έκθεση του ο Τζιμ Κοριντορ, αναλυτής της CFRA Research σε έκθεση του συστήνοντας «strong buy» για τις μετοχές.

Η μετοχή κατέγραψε ελαφρά άνοδο 1% μετά την ανακοίνωση στα 71,45 δολ. Η εταιρεία σκοπεύει να προβεί σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές σήμερα για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο «προσγειωμένος» τόνος του Μιουνόζ πάντως έρχεται σε αντίθεση με τα καλύτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα της United. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 41 σεντς από 38 σεντς που περίμεναν οι αναλυτές κατά μέσο όρο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων καθώς και το κόστος εργασίας. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 8,42 δισ δολ. από 8,38 δισ που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο Μιουνόζ είπε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του Ντάο ήταν μία «ταπεινή εμπειρία» για τη United και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.
Ο ίδιος πάντως στην αρχική του αντίδραση, που προκάλεσε σάλο σε όλο τον κόσμο, είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό «ατυχές» απολογούμενος για τους επιβάτες από τους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το αεροπλάνο. Ώρες μετά μάλιστα σε σημείωμα του προς τους υπαλλήλους της United είχε πει ότι ο Ντάο προκάλεσε την αναστάτωση!

Keywords
Τυχαία Θέματα