Κόκκινα στεγαστικά δάνεια: Σενάρια για “προσαρμογή” της οφειλής στην εμπορική αξία του ακινήτου

Στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν το 48% των 61,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 29,4 δισ. ευρώ, όπου αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα των διοικήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για μεσαία νοικοκυριά με δανειακές υποχρεώσεις κάτω των 100.000

ευρώ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στο τραπέζι θα πέφτει η προσαρμογή της οφειλής στην περίπτωση ενός στεγαστικού δανείου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η δόση του δανείου, αλλά και να εξορθολογιστεί η οφειλή, δίνοντας κίνητρο στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συνιστά ουσιαστικά έμμεσο κούρεμα, αφού το δάνειο «παρακολουθεί» την υποτίμηση της αξίας του ακινήτου. Οι δύο εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Cepal και η FPS, αναλαμβάνουν δάνεια των τραπεζών Alpha και Eurobank, με προοπτική ωστόσο να διαχειριστούν και δάνεια άλλων τραπεζών.

Η Cepal εισάγει το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας με πιο καινοτόμες πρακτικές, όπως η μεσολάβηση, με τη συναίνεση του δανειολήπτη, για την πώληση του ακινήτου. Για τον σκοπό αυτόν η νέα εταιρεία θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή.

Προβλέπεται μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου. Στην περίπτωση που το δάνειο βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση μέρος του δανείου περίπου 40% θα «παγώνει» για κάποια χρόνια.

Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη το πάγωμα θα διαρκεί για 7 χρόνια ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 20 χρόνια. Στο τέλος της περιόδου του παγώματος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, με βάση τις νέου τύπου ρυθμίσεις, σε κούρεμα μέρους της οφειλής.

Επίσης, θα δίνονται προνόμια-κίνητρα στους δανειολήπτες, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις. Σε ό, τι αφορά στη μείωση του επιτοκίου, τα περιθώρια είναι στενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα