Χρηματιστήριο: «Οι τιμές θα φέρουν τις καλές ειδήσεις»

Του Δημήτρη Παφίλα

Κοντά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά (686 μονάδες), και εφόσον τα υπερβεί με αύξηση του τζίρου, τότε θα επανέλθει στο ανοδικό κανάλι. Παρόλο που οι πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα δεν ενδείκνυνται για τέτοιες κινήσεις – εξαιτίας της αποχής πολλών επενδυτών – στην ελληνική αγορά αποδείχθηκε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ότι, οι συμμετέχοντες δεν θέλουν να την οδηγήσουν σε διόρθωση. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται, όχι τυχαία , κάτω από τα επίπεδα

τιμών της 26ης Ιουνίου 2015 (797 μονάδες), όταν ανακοινώθηκε το περίφημο δημοψήφισμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όμως, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει πάνω από τα επίπεδα τιμών της 4ης Αυγούστου (659 μονάδες), όταν και άνοιξε εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

«Κλειδί» για την συμπεριφορά της αγοράς θα είναι φυσικά η κίνηση των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών, αλλά και οι εξελίξεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, δηλαδή αν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Το επόμενο σημαντικό θέμα για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως θα είναι το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών, αν δηλαδή δεν καταφέρει να επικρατήσει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα ξένα funds είναι αγοραστές, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δούμε μεγάλες κινήσεις. Οι τζίροι συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλοί. Όμως, οι ξένοι δηλώνουν αγοραστές διότι οι τιμές βρίσκονται χαμηλότερα από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015. Μια πρόοδος όμως, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η φημολογούμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είναι εξελίξεις ικανές για να αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή την ένταση των αγοραστών.

Τα πρώτα σημάδια γι αυτό έρχονται από την αγορά των ελληνικών ομολόγων- τα οποία κινούνται κάτω από 7%. Η μεγάλη, όμως, «εικόνα», για την Ευρώπη κρύβεται στις γαλλικές εκλογές καθώς ένα θετικό αποτέλεσμα για τις αγορές θα ισχυροποιούσε το ευρώ – έναντι του δολαρίου. Ξένοι οίκοι , όπως η UBS και ο Έλληνας επικεφαλής της στο συνάλλαγμα κ. Θ. Φιοτάκης συστήνουν στους πελάτες τους να βρίσκονται long στο ευρώ, απέναντι σ' όλες τις άλλες ισοτιμίες. Και η σύσταση αυτή έχει δοθεί από τα μέσα Ιανουαρίου, διότι εκτός από το θέμα των εκλογών στηρίζεται και στα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν εμφανίζει μια «έκρηξη», αλλά εμφανίζει υποαπόδοση σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Για να επιστρέψουμε στην ελληνική αγορά, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί κίνηση και στην μεσαία, αλλά και στην μικρή κεφαλαιοποίηση. Οι τιμές σε αυτές τις μετοχές ανεβαίνουν και ακολουθούν τα blue chips, ορισμένα από τα οποία διορθώνουν καθώς έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα ετών. Μια κίνηση λοιπόν στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με την άνοδο που διαχέεται στην μεσαία κεφαλαιοποίηση ή και την υψηλότερη θα φέρει τα νέα επίπεδα τιμών. Οι τιμές θα φέρουν τις ειδήσεις, όπως λέει και το παλιό ρητό.

Keywords
Τυχαία Θέματα