Οριακή αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη- την ποσοτική χαλάρωση αξιολογεί η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο περισσότερο από ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν, υπογραμμίζοντας έτσι τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταθερότητα των τιμών, μόλις λίγες μέρες πριν οι αξιωματούχοι της ECB συζητήσουν για το μέλλον του προγράμματος τόνωσης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,5% τον Αύγουστο μετά από αύξηση 1,3% που σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη. Αυτή είναι η υψηλότερη καταγραφή σε τέσσερις μήνες και υπερβαίνει τη μέση πρόβλεψη του 1,4% σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Η επιτάχυνση, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας, ακολουθεί υψηλότερες από τις αναμενόμενες καταγραφές πληθωρισμού για τη Γερμανία και την Ισπανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος δεν συνυπολογίζει στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, διατηρείται στο χλιαρό 1,2%.

Η ανάπτυξη στην περιοχή των 19 χωρών είναι σε ανοδική πορεία, η οικονομική εμπιστοσύνη αγγίζει τα υψηλά δεκαετίας, ενώ τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, όπως επίσης δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, τη δείχνουν στο 9,1%. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικά ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού και αυξανόμενους μισθούς, παρά το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια). Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ πρέπει να συζητήσουν το μέλλον του σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπεται να λήξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα