«Ανάσα» από πληθωρισμό και ανεργία, ανησυχία για ευρώ

Ερώτημα για τις διεθνείς χρηματαγορές παραμένει το τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένουν να δουν αν θα κάνει κάποια λεκτική παρέμβαση, προκειμένου να ανακόψει τη συνεχιζόμενη άνοδο του ευρώ, που συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου και απειλεί με εκτροχιασμό την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ανάπτυξη στην περιοχή των 19 κρατών - μελών βρίσκεται

σε ανοδική τροχιά με την οικονομική εμπιστοσύνη κοντά σε υψηλά 10ετίας, ενώ η ανεργία βρέθηκε τον Ιούλιο σε χαμηλό σχεδόν 8,5 ετών. Ωστόσο, αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε σημαντικά αυξημένους ρυθμούς πληθωρισμού και σε άνοδο των μισθών, παρά τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι της EΚΤ καλούνται να συζητήσουν για το μέλλον αυτού του προγράμματος που λήγει ως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics «η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει μια πολύ προσεκτική στάση στην επερχόμενη συνάντηση. Δεν θα θέλει να ακυρώσει την προεργασία που έχει γίνει για σταδιακό τερματισμό του QE του χρόνου, αλλά δεν νομίζω ότι θα θέλει να θέσει σαφή όρια ακόμα».

Σε ομιλία του στο Jackson Hole, του Ουαιόμινγκ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φάνηκε να μετριάζει τις προσδοκίες για τυχόν μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι «ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής στήριξης» εξακολουθεί να δικαιολογείται.

Ένας λόγος ανησυχίας μπορεί να είναι η ενίσχυση του ευρώ κατά 13% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, γεγονός που προκαλεί αυστηρότερους νομισματικούς όρους.

Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνάντησης της ΕΚΤ έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την υπερβολική ενίσχυση του ευρώ – ένδειξη ότι μπορεί ο Ντράγκι να προσπαθήσει να συγκρατήσει την ακατάσχετη άνοδο του νομίσματος.

Κι ενώ το σχόλιό του στο Jackson Hole είναι σύμφωνο με τις δηλώσεις που είχε κάνει στη συνέντευξη Τύπου του Ιουλίου, υπογραμμίζει τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Σε αντίθεση με το πνεύμα των δηλώσεων Ντράγκι, η αναφορά του προέδρου της Bundesbank,Γενς Βάιντμαν ότι «δεν υπάρχει καμιά επείγουσα ανάγκη» να επεκταθεί η ποσοτική χαλάρωση και το 2018.

«Ο τρόπος με τον οποίο το ευρώ έχει ενισχυθεί φέτος έχει υπερβεί κάθε προσδοκία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής μετοχικής στρατηγικής της JP Morgan, Stephen MacKlow-Smith, επισημαίνοντας πως στα τέλη του 2016, ο κόσμος ήταν αναφανδόν long στο . δολάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα