Σε πτωτική παγίδα το Χρηματιστήριο Αθηνών

του Δημήτρη Παφίλα

Παγιδευμένη παραμένει δίχως τζιρο η Αθήνα καθώς εκτός απο τις τράπεζες μόνο 2 μετοχές του FTSE 25 παρουσιάζουν ικανοποιητικό τζίρο.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα απο χθες, οι ξένοι επενδυτές αγνόησαν επιδεικτικά την ανταλλαγή ομολόγων, αλλά και τα κέρδη εισηγμένων εταιρειών.

Ενω πλησιάζουμε στις ημέρες που οι περισσότεροι επενδυτές κλείνουν τα βιβλία τους, η Ελλάδα

φαίνεται ότι δεν αποτελεί επενδυτικό προορισμό για πολλούς, απλώς γιατί για τρίτη συνεχή χρονιά, λίγοι έχουν να εμφανίσουν κέρδη.

Όπως θα δούμε, όμως, το συνεχές πτωτικό ροκάνισμα της αγοράς ευνοεί τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που κερδίζουν τόσο στην άνοδο, όσο και στην πτώση.

Η χθεσινή επαναφορά μετά το deal της ανταλλαγής ήταν νωθρή έδωσε μεν κέρδη, αλλά στην συνέχεια επανήλθε στη γνωστή εικόνα απαξίωσης.

Η παγίδευση του χρηματιστηρίου στα χαμηλά φαίνεται πως αποτελεί επιδίωξη των συμμετεχόντων καθώς η αγορά διολισθαίνει σιγά-σιγά προς τις 715-710 μονάδες.

Με τζίρο άλλωστε σε τέτοια επίπεδα είναι πασιφανές ότι η αγορά χειραγωγείται προς όφελος των μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Μάλιστα, απο πλευράς τεχνικής ανάλυσης, οι περισσότεροι τονίζουν ότι έχει αλλάξει η ανοδική τάση και τώρα έχει ξεκινήσει η πτωτική.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 715 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,50%.

Πτώση 1,65% για την Εθνική στα 0,238 ευρώ. Με πτώση 1,39% η Eurobank στα 0,567 ευρώ. Πτώση 2,70% η Alpha Bank στα 1,44 ευρώ. Πτώση 2,29% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,13 ευρώ. Πάνω απο 1% η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ- Τέρνα, Lamda. Κέρδη 0,60% για τον ΟΠΑΠ στα 10,11 ευρώ. Με άνοδο 0,30% ο ΟΤΕ στα 10,02 ευρώ. Με πτώση 1,51% η ΔΕΗ στα 1,96 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα