Οι τράπεζες ετοιμάζουν τη μεγάλη έξοδο πριν το Brexit

Από τα τέλη του 2016 έως και τις αρχές του 2017 οι τράπεζες θα αρχίσουν να κάνουν τη «μεγάλη έξοδο» από τη Βρετανία. Ο λόγος; Αυτό που περιμένουν ότι θα γίνει, δεν θα είναι ένα ήπιο Brexit. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στον Observer ο Anthony Browne, υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού λόμπι ΒΒΑ.

«Οι διεθνείς τράπεζες είναι κυριολεκτικά στο παρα ένα της μετεγκατάστασης», έγραψε.

«Πολλές μικρότερες τράπεζες σχεδιάζουν να αρχίσουν τη μετεγκατάστασή τους πριν τα Χριστούγεννα. Οι μεγαλύτερες αναμένεται να ξεκινήσουν να το κάνουν το α' τρίμηνο της νέας χρονιάς».

Καμιά τράπεζα δεν κατονομάζεται από τον Browne, ωστόσο, αναφέρει ότι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή και πρέπει να «ετοιμάζονται για το χειρότερο», κυρίως γιατί «ο δημόσιος πολιτικός διάλογος μας παρασύρει προς τη λάθος κατεύθυνση».
Ήδη, εταιρείες real estate έχουν αρχίσει να μετακινούνται και αναζητούν γραφεία σε πόλεις όπως το Δουβλίνο και το Άμστερνταμ.
Οι επενδυτές Real estate αναζητούν να κάνουν επενδύσεις σε απόθεμα διαθέσιμων γραφείων σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και Αμστερνταμ. Τα ενοίκια ήδη λαμβάνουν την ανιούσα και η διαθεσιμότητα, την κατιούσα... Η τελευταία μάλιστα έχει πέσει κοντά σε χαμηλά 10ετίας.

Αν οι τράπεζες όντως φύγουν, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ, Philip Hammond που σχεδιάζει να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό για να στηρίξει την οικονομία.
Σημειώνεται ότι τη διετία 2014-2015 οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κατέβαλαν σε φόρους 66 δισ. στερλίνες ή κάτι παραπάνω από το 11% των συνολικών φορολογικών εσόδων – ποσοστό που υπερκαλύπτει τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες του ΗΒ.
Αν μειωθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος, τότε ειδικοί, όπως ο Simon Wells, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι οι μισθοί για το 1 εκατ. εργαζομένους του κλάδου θα μειωθεί, στερώντας τους τη φοροδοτική ικανότητα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Μέι μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσει έσοδα ώστε να κάνει το Λονδίνο πιο ελκυστικό στη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Η εταιρεία ερευνών Οpen Europe ανέφερε σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ότι ο Hammond θα πρέπει να αρχίσει να σκέφεται τη μείωση των εισφορών των τραπεζών και την εταιρική φορολογική επιβάρυνση για τις τράπεζες ή τουλάχιστον να μειώσει τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα