Μεθοδεύσεις χωρών για αναβολή των αποφάσεων για το χρέος μετά από ένα χρόνο φοβάται ο Αλ. Τσίπρας

Την ανάγκη συμφωνίας των εταίρων της Ελλάδας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος έως τα τέλη του 2016 εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στη Βραυρώνα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς

στο ζήτημα του χρέους, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διευθέτηση του ζητήματος, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εταίροι της χώρας, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθεί με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα και να μην υπάρξουν νέες αναταράξεις στην ΕΕ.

Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα αποκάλυψε το φόβο της κυβέρνησης ότι ευρωπαϊκές χώρες μεθοδεύουν τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στο β' εξάμηνο του 2017 «φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε κινήσεις αποσταθεροποίησης σε μία εύθραυστη περιοχή, όπως αυτή της Ανατ. Μεσογείου (...) Παράλληλα έχουμε μπροστά μας κρίσιμα διλήμματα μετά και την απόφαση των Βρετανών για έξοδο απ' την ΕΕ. Υπάρχουν όμως και κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σε αυτές τις χώρες κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικός χρέος και την ελληνική κρίση σε βασικό πολιτικό επιχείρημα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Και αυτό θα συμβεί», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «εάν δεν τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας. Εάν αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος για το β' εξάμηνο του 2017».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι πιστωτές οφείλουν να ανταποκριθούν και να να συναινέσουν ως το τέλος της χρονιάς στην ελάφρυνση του χρέους. Να δοθεί το απαραίτητο μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα και να εκπληρωθεί ο όρος που έχει θέσει ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «με αυτές τις προϋποθέσεις η οικονομία μας μπορεί να περάσει ακόμα και τους ήδη υψηλούς προβλεπόμενους στόχους ανάπτυξης του χρόνους». Σημείωσε δε πως έτσι «θα μπουν οι βάσεις για την απόλυτη επιτυχία του τρίτου προγράμματος ενώ τα δύο προηγούμενα προγράμματα είχα αποτύχει πλήρως».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά τηρεί τους όρους της συμφωνίας. «Σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρώσαμε όλα τα προαπαιτούμενα και αναμένεται η αποδεύσμευση των τελευταίων 1,7 δισ ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που θα κατευθυνθεί στην οικονομία, σε αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα είναι η ώρα που η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, που αφήνουμε πίσω την ύφεση, για τη μεγάλη στροφή στην ανάκαμψη», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η κυβέρνηση του σταθεροποίησε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, βελτίωσε την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αντιμετωπίζει τη διαπλοκή και δίνει μάχη κατά της φοροδιαφυγής με σταθερά αποτελέσματα.

«Τώρα είναι που οι πιστωτές οφείλουν να ανταποκριθούν και να να συναινέσουν ως το τέλος της χρονιάς στην ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Εργασιακά

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Δεν μπορεί η ΕΕ από τη μια, σωστά πράττοντας, να καθιστά τις συλλογικές συμβάσεις απαραίτητο στοιχείο της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά και την ίδια στιγμή να αμφισβητεί αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ένα κράτο μέλος, αυτό είναι αδιανόητο», είπε.

Επικρότησε μάλιστα τη στάση των κοινωνικών εταίρων και τη συμφωνία στην οποία προέβησαν που αποτελεί «τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης» στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας μάλιστα πως «η περυσινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν πρέπει να παραμείνει ως μια φωτεινή εξαίρεση: Πρέπει να λειτουργήσει ως η πυξίδα για νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωσε.

Επίθεση στις χώρες του Βίζεγκραντ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ειδικότερα στις χώρες του Βίζεγκραντ, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη αλά καρτ είναι η επιλογή της μη Ευρώπης».

«Ακούω να γίνεται λόγος για τη λεγόμενη ευέλικτη αλληλεγγύη, που επινόησαν οι χώρες του Βίζεγκραντ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν κοινές αποφάσεις και την ξενοφοβική τους πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε και την ΕΕ για έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης να κλείσει ο δρόμος της λιτότητας, αλλά και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, για αδυναμία να επιβάλλει τις ίδιες της τις αποφάσεις στα κράτη-μέλη.

Η συνεννόηση του Νότου

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δεύτερη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, αναφερόμενος στην πρώτη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών που είχε λάβει χώρα στην Αθήνα.

Τόνισε ότι «είμαστε οι χώρες που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις οικονομικές πολιτικές της λιτότητας. Είμαστε οι χώρες στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε δυσανάλογα τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης».

Εκανε λόγο για κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες, σημειώνοντας ότι δεν κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης, κρίνεται η ίδια η συνοχή της Ευρώπης, από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα τις τρεις παράλληλες κρίσεις -οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα