Οι σημαντικότερες στιγμές της 60χρονης Ένωσης

Οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης συναντώνται σήμερα στη Ρώμη για να γιορτάσουν τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής Ένωσης της υφηλίου.

Στην ίδια πόλη το 1957 είχε υπογραφή η περίφημη Συνθήκη της Ρώμης που έθετε τα θεμέλια για την πραγματοποίηση ενός ονείρου, που βασικό του στόχο είχε να φέρει την ειρήνη και την αρμονική συνεργασία μεταξύ των λαών μίας ηπείρου που είχε υποφέρει πολλά τις πρώτες 10ετίες του 20ου αιώνα.

Φυσικά 60 χρόνια μετά η Ε.Ε. δεν είναι η ίδια και πιθανώς αυτή που την οραματίσθηκαν εάν βρίσκονταν ακόμη ανάμεσά μας να εξέφραζαν

την απογοήτευσή τους για κάποιους δρόμους που έχει πάρει. Σήμερα γίνεται λόγος από τα πλέον επίσημα χείλη για τη δημιουργία μίας Ένωσης δύο ταχυτήτων, με το όνειρο της πλήρους ενοποίησης να μοιάζει μάλλον μακρινό.

Η άνοδος κομμάτων τα οποία τάσσονται κατά της Ενωμένης Ευρώπης, βλέποντάς την ως το απόλυτο κακό, με δεδομένη την κρίση που ξέσπασε το 2008 και συνεχίζεται ακόμη να είναι «αμείλικτη» για κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, η προσφυγική κρίση αλλά και η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση, δημιουργεί ένα μάλλον εκρηκτικό κλίμα και καθιστά το ερώτημα που έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούκνερ «Quo vantis Europa?» κάτι παραπάνω από καίριο.

Σε κάθε επέτειο, όμως, καλό θα είναι να θυμόμαστε και ορισμένες ημερομηνίες-κλειδιά που την καθιστούν λίγο πιο... ευχάριστη.

1957: Συνθήκη της Ρώμης

Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, οι οποίες υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 1957.

1979: Τα θεμέλια του ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (EMS) δημιουργεί την Ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα (ECU) καθώς και ένα μηχανισμό ανταλλαγής της (ERM). Μέσω αυτού καθορίζεται η ισοτιμία κάθε εθνικού νομίσματος με το ECU. Όλα τα τότε μέλη της Ε.Ε. δέχθηκαν να ενταχθούν στον μηχανισμό με εξαίρεση τη Βρετανία.

1989-91: Η Πτώση του Ανατολικού Μπλοκ

Η διάλυση του επονομαζόμενου «Σιδηρούν Παραπετάσματος», ήτοι της κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης συμβολίζεται με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και ακολουθείται από την επανένωση της Γερμανίας δύο χρόνια μετά.

1992: Συνθήκη του Μάαστριχ

Το 1992 η ΕΟΚ μετατρέπεται και επισήμως σε Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχ.

1999: Δημιουργία του ευρώ

Το ευρώ δημιουργείται το 1999. Τρία χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. προχωρούν στην υιοθέτησή του και εγκαταλείπουν τα εθνικά τους νομίσματα. Δεν συμμετείχαν οι Σουηδία, Δανία και εκ νέου η Βρετανία.

2004: Η μεγάλη διεύρυνση

Το 2004 η Ε.Ε. υποδέχεται πλειάδα νέων μελών, καθώς 10 χώρες γίνονται νέα μέλη της, προερχόμενος οι περισσότερες από το πάλαι ποτέ ανατολικό μπλοκ. Πρόκειται για Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία.

2009-2015: Ο Ντράγκι αναλαμβάνει δράση

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 δημιούργησε ένα ντόμινο που φυσικά επηρέασε και αρκετές χώρες της Ε.Ε., οδηγώντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να δηλώσει -το 2012- ότι η τράπεζα θα πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το ευρώ». Αρκετές χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα αναγκάστηκαν να ενταχθούν σε σκληρά προγράμματα λιτότητας, όπως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρος, ενώ στην όλη υπόθεση ενεπλάκη -μετά από πρόσκληση των Ευρωπαίων- και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2012: Βραβείο Νόμπελ

Η Ενωμένη Ευρώπη βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς θεωρείται ως η περιοχή που έχει στηρίξει περισσότερο την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συμφιλίωση αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2016: Brexit

Ο πρώτος θορυβώδης τριγμός για την άλλωστε κραταιά Ε.Ε. ήταν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016, με τους πολίτες της χώρας να αποφασίζουν, σε ποσοστό 51,9%, ότι η Βρετανία θα είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αποφάσισε να «βάλει εμπρός» τη διαδικασία αποχώρησης στις 29 Μαΐου 2017, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες μετά τα 60χρονα γενέθλια της Ε.Ε.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα