Οι Ρουμάνοι απαιτούν την αποχώρηση της κυβέρνησης

Νέο κύμα διαδηλώσεων σαρώνει τη Ρουμανία με δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους για ακόμα μια φορά.

Την Κυριακή πάνω από 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Ρουμανία απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Περίπου 50.000 συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι. Οι διαδηλώσεις κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων του υπ. Δικαιοσύνης για χαλαρότερες ποινές σε υποθέσεις διαφθοράς και αποφυλάκιση πολιτικών προσώπων, μετρούν ήδη 13 ημέρες.

Σχεδόν έναν μήνα από τότε που επανήλθαν στην εξουσία, οι Σοσιαλδημοκράτες

βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εντονότερες κοινωνικές αντιδράσεις από την επανάσταση του 1989 που είχε ως συνέπεια την εκδίωξη του δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου.
«Ο κόσμος είχε αρχίσει να βλέπει κάποια βελτίωση από τον αγώνα του κατά της διαφθοράς πριν πάρουν την εξουσία οι Σοσιαλδημοκράτες . Τώρα φοβούνται ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν», αναφέρουν αναλυτές. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να περιμένει μέχρι να ξεφουσκώσουν οι αντιδράσεις».

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ρουμανίας βρέθηκε στο επίκεντρο σήμερα με τις προβλέψεις της Κομισιόν να κάνουν λόγο για αύξηση 4,4% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3,6% του ΑΕΠ. Δηλαδή, σύμφωνα με την Κομισιόν η ρουμανική οικονομία μπορεί να υπερβεί την οικονομία της ΕΕ για το υπόλοιπο του έτους, λόγω της χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα