Roche εναντίον... Roche και το πιθανό «αυτογκόλ» των $9 δισ.

Η Roche Holding ετοιμάζει ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που ενδέχεται να σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών. Την ίδια ώρα, όμως, η φαρμακευτική βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρό ανταγωνισμό. Όχι από κάποια άλλη εταρεία, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό...

Από τότε που βγήκε στην αγορά το φάρμακο Herceptin, το 1998, η αντιμετώπιση μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού έγινε πολύ καλύτερη για τις πάσχουσες. Ωστόσο, στα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα βγάλει

στην αγορά τα αποτελέσματα για ένα νέο φάρμακο. Όμως ακόμα κι αν αυτά είναι καλύτερα για την αντιμετώπιση της νόσου από τον τρέχοντα συνδυασμό του Herceptin και της χημειοθεραπείας, μπορεί να μην μπορέσει να υπερκεράσει το κόστος – τόσο το οικονομικό όσο και αυτό που θα προκύψει από τυχόν παρενέργειες, ειδικά αφ'ης στιγμής το παλαιότερο φάρμακο έχει τόσο καλές επιδόσεις.

Για το τεστ που διενήργησε η Roche πρόσθεσε ένα φάρμακο με την ονομασία Perjeta στη συνταγή του Herceptin που χρησιμοποιείται ευρέως μετά τις επεμβάσεις σε μαστούς. Η επιτυχία του αναμένεται να δώσει ώθηση στις πωλήσεις και των δύο σκευασμάτων. Οι συνδυασμένες πωλήσεις των δύο φαρμάκων θα μπορούσαν να φτάσουν τα 9 δισ. δολαρίων μέχρι το 2021.

Το τεστ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Roche καθώς τα τρία best seller φάρμακά της (με συνολικές ετήσιες πωλήσεις 20 δισ. δολ.) χάνουν την πατέντα την επόμενη τριετία.

Το Herceptin, Νο 2 στις πωλήσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον ανταγωνισμό φθηνότερων αντιγράφων από φέτος. Εάν το τεστ πάει καλά, η Roche θα αυξήσει την αγοραία αξία της κατά 17 δισ. δολ. Για να θεωρηθεί επιτυχές θα πρέπει πάνω από το 90% των γυναικών που παίρνουν το νέο φάρμακο να απαλλαγούν από τον καρκίνο για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών. Αλλιώς, θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο οι πωλήσεις του Herceptin ύψους 4,9 δισ. δολ. Μέγα ερώτημα παραμένει και η τιμή του νέου σκευάσματος, δεδομένου ότι η θεραπεία με Herceptin και Perjeta υπερβαίνει τα 6.000 δολ/μήνα για έκαστο αυτών. Αν η μελέτη δείξει ότι τα οφέλη από το νέο σκεύασμα είναι οριακά και οι παρενέργειες σημαντικές (πχ. Καρδιακά προβλήματα, απώλεια μαλλιών, ναυτίες, διάρροιες), τότε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα