Μοσκοβισί: Στην Αθήνα την Τετάρτη ψάχνοντας το ...«success story»

Των Στέλιου Μορφίδη, Ιωάννη Αντύπα

Στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη ο αρμοδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισι, όπως ανακοίνωσε, προκειμένου να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε το στίγμα της προσπάθειας της Κομισιόν ώστε να ξεπαγώσει η διαδικασία, λέγοντας κατά την παρουσίαση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν

ότι «πέραν των ατέρμονων συζητήσεων τα νούμερα είναι θετικά και οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες. Γι αυτό και πρέπει τις μελλοντικές μας αποφάσεις να τις βασίζουμε με τα σωστά δεδομένα και όχι με προβλέψεις για χειρότερες επιδόσεις», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Την ίδια ώρα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες από την Ελλάδα», πρόσθεσε. «Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι μεταρρυθμίσεις απέφεραν καρπούς», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως «οι εταίροι της Ελλάδος θα πράξουν τα δέοντα. Γι αυτό και διατηρώ ελπίδες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης την επόμενη εβδομάδα. Εχουμε εντατικές επαφές, δεν είναι κρυφό αυτό, και εγώ την προσεχή Τετάρτη θα μεταβώ στην Αθήνα να συναντήσω τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο.

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα «αυτή τη στιγμή, μετά από χρόνια κρίσης, οικοδομούμε ένα success story, μία επιτυχία επιστροφής σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και αποφυγής μίας επιστροφής σε νέες περιόδους κρίσης», τόνισε.

(Η απάντηση του για την Ελλάδα στο 20:34)

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις, για το 2017, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και το 2018 αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%, επιδόσεις που είναι σύμφωνες με τις προηγούμενες προβλέψεις του φθινοπώρου.

Οι αναλυτές της Κομισιόν παράλληλα αναβάθμισαν την εκτίμηση τους για το πώς έκλεισε το 2016. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε με αύξησ του ΑΕΠ κατά 0,3% αν και η εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για μείωση 0,3%. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη απ' την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που απελευθέρωσε χρήμα και παρείχε ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Η Ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, παραμένει υψηλότερη της Ευρώπης στο 23,4% και αναμένεται σταδιακά να μειωθεί στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2016 θα διαμορφωθεί στο -1,1%. Με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος για το έτος 2015, η Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα το 2016, θα σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ από τον αρχικό στόχο 0,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθεί η έκθεση για την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα