Οι προβλέψεις 14 διεθνών οίκων για τις αποφάσεις της ΕΚΤ περί επιτοκίων και QE

Μείωση από 10 έως και 20 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων αναμένει η πλειονότητα των αναλυτών κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 10 Μαρτίου, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, οι πλειοψηφία των επενδυτικών οίκων αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. ευρώ.

Η νέα μείωση των

επιτοκίων καταθέσεων και η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείται από την πλειοψηφία των διεθνών οίκων αναμενόμενη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι οικονομολόγοι του οίκου αξιολόγησης S&P προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης. Οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει τη μείωση κατά 10 μ.β. Το γερμανικό ομόλογο αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στο -0,55%, που βρίσκεται πολύ κάτω από τη μείωση του επιτοκίου κατά 10 μ.β. που αναμένουν οι αγορές.

Την περασμένη Παρασκευή το πρακτορείο ΜΝΙ μετέδιδε ότι τα μέλη της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δεν δείχνουν άλλα σημάδια συναίνεσης πέραν της περικοπής του επιτοκίου καταθέσεων.

Η Commerzbank εκτιμάει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 0,20% στο -0,50% από -0,30% και θα αυξηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 20 δισεκ. με κλιμακούμενο ρυθμό.

Η Societe Generale εκτιμά ότι η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα είναι της τάξης του 0,20% από το -0,30% στο -0,50% και θα αποφασιστεί επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η BNP Paribas υποστηρίζει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί 0,20% στο -0,50% ενώ θα αυξηθεί σημαντικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ιαπωνική Nomura αναφέρει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αυξηθεί κατά 10 δισ. ενώ θα ανακοινώσει και δύο νέα προγράμματα TLTRS.

H αμερικανική Goldman Sachs εκτιμάει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθεί από την ΕΚΤ στο 0,40% ενώ θα αυξηθεί και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλων assets σε μηνιαία βάση από 60 σε 70 δισεκ.

Η Citigroup υποστηρίζει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί 0,10% στα -0,40% ενώ το πρόγραμμα αγοράς assets σε μηνιαία βάση θα αυξηθεί κατά 15 δισ. από 60 σε 75 δισ.

Η Credit Suisse υποστηρίζει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα μειωθεί 0,10% στα -0,40% ή περισσότερο θα αυξηθούν οι αγορές ομολόγων και τίτλων μηνιαίως κατά 20 δισ. στα 80 δισ. και θα επεκταθούν τα TLTROs

Η Lloyds προβλέπει μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,10% στα -0,40% αύξηση του μηνιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. και επέκταση του συνολικού προγράμματος κατά 3 μήνες.

Η βρετανική Barclays εκτιμάει ότι τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ θα μειωθούν από -0,30% σε -0,40% ενώ θα αφήσει παράθυρο η Κεντρική τράπεζα και για νέα μείωση 0,10% τον Ιούνιο του 2016.

Η ολλανδική Rabobank προβλέπει μείωση κατά 0,10% του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ από -0,30% σε -0,40% και μια άλλη μείωση 0,10% τον Ιούνιο του 2016 ενώ θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 με 20 δισ..

Η UBS εκτιμάει ότι θα μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων -0,10% και θα αυξηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισεκ. μηνιαίως με κλιμακωτή διάρθρωση.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch εκτιμάει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% δηλαδή μείωση 0,10% θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ.. ενώ θα παρατείνει 6 μήνες το συνολικό πρόγραμμα.

Η ιαπωνική Mizuho προβλέπει μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,105 και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 30 δισ. μηνιαίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα