«Διαίρει και βασίλευε» από την Ε.Ε. στην ελληνική ναυτιλία

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Εντείνεται το παρασκήνιο στο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ με επίκεντρο την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία που είναι σε εξέλιξη από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκονται στο κάδρο και θέμα τον επανακαθορισμό του φορολογικού πλαισίου των ναυτιλιακών εταιρειών. Τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις πήραν άλλη τροπή αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του στελέχη της Ε.Ε. που βρέθηκαν στην Ελλάδα, ανεπίσημα, «στοχοποίησαν» την κυβέρνηση Τσίπρα

ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση φοροεπιδρομής στη ναυτιλία.

Πιο συγκεκριμένα, έσπειραν την αμφισβήτηση αφού μιλώντας σε στελέχη της Ακτής Μιαούλη, στη διάρκεια γεύματος, αναρωτήθηκαν: «Είστε σίγουροι ότι η κυβέρνησή σας είναι στο πλευρό σας; Σκεφτείτε ότι πρέπει να βρουν λεφτά και είναι αποφασισμένοι να βρουν πόρους από παντού». Πολλοί είναι εκείνοι, από ελληνικής πλευράς, που θεωρούν ότι οι ευρωπαίοι προσπαθούν να εφαρμόσουν το «διαίρει και βασίλευε» γιατί εποφθαλμιούν τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και θέλουν τις ελληνικές εταιρείες να μετεγκατασταθούν στις δικές τους χώρες αφού τα οφέλη θα είναι πολλά για τις εκεί οικονομίες.

Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα έχει ετοιμάσει τις νομικές της άμυνες, συνεργαζόμενη με μεγάλες δικηγορικές εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όμως πλέον υπάρχει προβληματισμός για τυχόν ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας».

Η νέα, ίσως και τελική αντεπίθεση των Ευρωπαίων στην ελληνική ναυτιλία που είναι η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη αφού ελέγχει το 50% του ευρωπαϊκού στόλου άρχισε στις 18 Δεκεμβρίου όταν η Επιτροπή με απόφασή της υποστήριξε ότι τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται για τις ναυτιλιακές εταιρείες συνιστούν «κρατικές ενισχύσεις», μη συμβατές με την ενιαία αγορά, κατά τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται στις οικείες διατάξεις της "Συνθήκης περί λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης" («ΣΛΕΕ») κι ως τέτοια, κατά την κρίση της Κομισιόν, νοθεύουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων των κρατών-μελών».

Η ελληνική κυβέρνηση πήρε αμέσως θέση και τάχθηκε στο πλευρό της ναυτιλίας που είναι ένας από τους δύο πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνος Αλεξιάδη σε ομιλία του, σε ναυτιλιακό συνέδριο στα τέλη του Ιανουαρίου: «Να ξεκαθαρίσουμε τις προθέσεις και να ξεκαθαρίσουμε και το περιεχόμενο και να ξεκαθαρίσουμε και τον στόχο. Για μας επειδή η ναυτιλία έπαιζε και παίζει κυρίαρχη θέση και θέλουμε να την ενισχύσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουμε οποιεσδήποτε φορολογικές ή άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά της, θα της στερεί ανταγωνιστικότητα και θα την κάνει σε σχέση με άλλες χώρες ή με άλλους κλάδους να είναι σε δυσμενέστερο επίπεδο».

«Αθέμιτα κτυπήματα»

Από την πλευρά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο πρόεδρός της, Θοδωρής Βενιάμης δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι των προκλήσεων που πέταξαν οι διεθνείς κύκλοι. Μιλώντας στη Γ.Σ. της ΕΕΕ πριν από έναν περίπου μήνα τόνισε: «Είναι δεδομένο ότι έχουμε στα χέρια μας μία μεγάλη ναυτιλία, και από το σημερινό βήμα θέλω να στείλω μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει «πρωταθλήτρια» στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο, σε πείσμα των αθέμιτων χτυπημάτων που δέχεται».

Για την απόφαση της Ε.Ε. επεσήμανε: «Πρόκειται για μία υποκριτική κίνηση εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας και της Ελλάδας. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας μας, η ναυτιλία μας, ο πιο παραγωγικός πυλώνας για αυτήν, στοχοποιείται και η νομική αβεβαιότητα και επενδυτική ανασφάλεια που δημιουργείται ενδέχεται να προκαλέσουν φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρωπαϊκού, εκτός Ευρώπης και μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα» για να προσθέσει:

«Με τεκμηριωμένα οικονομικά στοιχεία που θέσαμε στη διάθεση της κυβερνήσεως, αποδείχθηκε ότι τα πλοία ελληνικής σημαίας ή ξένης αλλά διαχειριζόμενα από την Ελλάδα επιβαρύνονται με υψηλότατη φορολογία σε σύγκριση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν προσθέσουμε και την οικονομική επιβάρυνση του εθελοντικού διπλασιασμού της φορολογίας μας βάσει του Συνυποσχετικού με την ελληνική πολιτεία, τοποθετούμεθα στην υψηλότερη φορολογική κλίμακα στην Ευρώπη.»

Keywords
Τυχαία Θέματα