Πτώση στην Ασία μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές και το ιαπωνικό ΑΕΠ

Έχασαν έδαφος τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε μετά τα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας και τις εξαγωγές στην Κίνα.

Οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 25,4% τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη πτώση από το 2009, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν επίσης κατά 13,8%. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, απογοητεύοντας τους

επενδυτές.

«Τα στοιχεία για τις εξαγωγές ήταν πολύ άσχημα. Η μεγάλη πτώση δεν είναι καλή για τις αγορές» σχολιάζει ο Castor Pang, επικεφαλής έρευνας στην Core-Pacific Yamaichi Hong Kong.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,1% το δ' τρίμηνο, και αν ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία για την χώρα.

Ο MSCI Asia Pacific κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων καθώς και οι 10 επιμέρους δείκτες υποχώρησαν.

Το πετρέλαιο υποχώρησε μετά από άνοδο πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, για πρώτη φορά φέτος. Το νικέλιο «οδηγεί» τις απώλειες στα βιομηχανικά μέταλλα ενώ η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε.
Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε έναντι του αμερικανικού, το γεν ενισχύθηκε και ο χρυσός ενισχύθηκε κοντά σε υψηλό 13 μηνών.

Δείκτες

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,76% στις 16.783 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση της Δευτέρας.

Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,7% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,8%.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,68% στις 5.108 μονάδες, με «οδηγό» τις ενεργειακές μετοχές, τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές εμπορευμάτων.

Πτώση 1,73% για τον Shanghai composite πριν να γυρίσει τελικά σε θετικό έδαφος και να κλείσει με οριακή άνοδο.

Νομίσματα

Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου ενώ το κινεζικό γιουάν ενισχύθηκε κατά 0,17% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Τα δολάρια Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας υποχώρησαν κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού, ενώ το γουόν της Ν. Κορέας υποχώρησε κατά 0,4%.

Εμπορεύματα

Η τιμή του brent υποχώρησε κατά 1,3% στα 40,3 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 5,5% τη Δευτέρα.

Το συμβόλαιο του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε κατά 5,2% μετά από «άλμα» ρεκόρ 19% τη Δευτέρα. Ο χαλκός υποχώρησε κατά 0,9% περιορίζοντας την άνοδο του μήνα σε +5,4%. Το νικέλιο υποχώρησε κατά 3% ενώ το αλουμίνιο κατέγραψε πτώση 0,7%. Κέρδη 0,2% για τον χρυσό στα 1.270 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο εισήλθε την προηγούμενο εβδομάδα σε bull market, και πλέον οδεύει για το υψηλότερο κλείσιμο εδώ και έναν χρόνο. Αμετάβλητη η τιμή της πλατίνας σε σχέση με τη Δευτέρα ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 1,4%.

Μετοχές

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα, με την Oil Search να ενισχύεται κατά 0,27% και την Woodside Petroleum να υποχωρεί κατά 0,33%. Η ιαπωνική Inpex υποχώρησε κατά 0,44% και η Japan Petroleum κατέγραψε άνοδο 0,43%. Στην Κίνα, η Sinopec ενισχύθηκε κατά 3% ενώ η Petrochina υποχώρησε κατά 0,64%.

Οι ιαπωνικές εξαγωγικές μετοχές υποχώρησαν μετά την ενίσχυση του γεν. Η Toyota υποχώρησε κατά 1,41%, η Nissan υποχώρησε κατά 2,32% και η Honda κατά 0,47%.

Keywords
Τυχαία Θέματα