Οι πρωταγωνιστές των Lloyd’s List Greek Shipping Awards

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ανεξίτηλη αφήνει τη σφραγίδα της η ελληνική ναυτιλία στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας ότι οι Eλληνες κυριαρχούν στη θάλασσα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συμπλέουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις

Με ένα χορευτικό σόου συνδυασμένο με την ψηφιακή τεχνολογία άνοιξε η αυλαία της καθιερωμένης πλέον συνάντησης της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην Αθήνα, αυτής των Lloyd’s-Greek Shipping Awards. Της ετήσιας συνάντησης των κορυφαίων του κόσμου στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι πρωταγωνιστές

της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι Ελληνες εφοπλιστές και τα στελέχη των εταιρειών, τόσο της στεριάς όσο και της θάλασσας, συναντήθηκαν στο ετήσιο ραντεβού τους στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι εδώ και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν κρατώντας τα ηνία του κλάδου.

Το «παρών» έδωσαν όχι μόνο οι βραβευθέντες αλλά και πολλοί ακόμη επικεφαλής μεγάλων ναυτιλιακών οίκων, καταδεικνύοντας ότι, παρά τον μεταξύ τους έντονο ανταγωνισμό, τους ενώνει το θαλασσινό DNA τους.

Ανάμεσά τους διακρίναμε τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και τον Νίκο Τσάκο, τον Θανάση Μαρτίνο, τον Γιώργο Προκοπίου, τον Πέτρο Παππά, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου, τον Βίκτορα Ρέστη, τον Χάρη Βαφειά, τον δρα Ιωάννη Κούστα, τον Νικόλα Βενιάμη και την οικογένεια Τσαβλίρη. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή της δωρεάς εκ μέρους των διοργανωτών στην «ΑΡΓΩ», το σωματείο υποστήριξης οικογενειών ναυτικών με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τα βραβεία

Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν συνολικά 17.

Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος το 2017, μέσω του ναυτιλιακού ομίλου Capital, προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπέρασαν το ένα δισ. δολάρια τόσο σε ναυπηγήσεις όσο και σε αγορές πλοίων, όπως δεξαμενόπλοιων, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγών. Από τις επιχειρηματικές κινήσεις που ξεχώρισαν ήταν η υπογραφή συμβολαίων για τη ναυπήγηση οκτώ υπερδεξαμενόπλοιων τύπου VLCC, ξεκινώντας ένα τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα. Επίσης, αγόρασε πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τη νοτιοκορεάτικη Hanjin Shipping καθώς και πέντε υπερσύχρονα φορτηγά πλοία.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, συνοδευόμενος από τη μικρή του κόρη και παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι περήφανος για τη σύμπτωση να γεννηθώ Ελληνας και να ασχολούμαι με τη Ναυτιλία. Στον ναυτιλιακό κόσμο μαθαίνει κανείς από την αρχή πώς να αντιμετωπίζει και να ανταγωνίζεται ψηλά κύματα, τεράστιες εταιρείες και πολύ ταλαντούχους, έξυπνους και έμπειρους ανθρώπους. Επομένως, για να επιτύχει κανείς πραγματικά σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να εργαστεί σκληρά, να αποδίδει, να έχει πίστη και να είναι συνεπής απέναντι στις απαιτήσεις της βιομηχανίας μας, οι οποίες αυξάνονται σχεδόν καθημερινά. Κατά τη διάρκεια αυτού του υπέροχου και δύσκολου ταξιδιού, μαθαίνει πώς να πολεμά και να είναι νικητής. Για να τα κατορθώσει αυτά, πρέπει να έχει τους κατάλληλους συναδέλφους στο πλάι του, άριστα καταρτισμένα πληρώματα και μια οικογένεια που να τον στηρίζει και να στέκεται δίπλα του. Τους ευχαριστώ όλους πολύ για την πίστη και την εμπιστοσύνη τους προς εμένα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η επιτυχία μας στη ναυτιλία μάς επέτρεψε να συνεισφέρουμε σημαντικά και να είμαστε νικητές και σε άλλους τομείς δραστηριότητας: στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου φυσικά, στην Ελλάδα και στην Αγγλία, στα media και στον αγαπημένο μας Δήμο Πειραιά. Ο Θεός να ευλογεί τη χώρα μας και όλους μας».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία. Το βραβείο παρέδωσε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου της Eurobank

■ Στον Παύλο Ιωαννίδη απονεμήθηκε το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής ( Lloyd’s List / Propeller Club Lifetime Achievement Award) για μία εξαιρετική σταδιοδρομία. Αντιστασιακός, συμμετείχε στην αποτροπή της ανατίναξης από τους Γερμανούς του φράγματος του Μαραθώνα, πιλότος, διαχειριστής πλοίων, ισόβιο μέλος του Ιδρύματος Ωνάση και συγγραφέας. Στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Ωνάση, διετέλεσε γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπου εκπαίδευσε μία ολόκληρη γενιά πιλότων, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο Ιδρυμα Ωνάση μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Στον Παύλο Ιωαννίδη απονεμήθηκε το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής. Το παρέλαβε από τον υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριο Δημητριάδη

Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς (Tanker Company of the Year) ανακηρύχθηκε η Maran Tankers Μanagement του Ομίλου Αγγελικούση. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, Μαρία Αγγελικούση. Η Maran παρήγγειλε τη ναυπήγηση επτά υπερδεξαμενόπλοιων VLCC ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του ναυπηγικού της προγράμματος στα 11 πλοία. Στο νερό έχει 39 δεξαμενόπλοια. Επτά από τα νεότευκτα δεξαμενόπλοια είναι ήδη ναυλωμένα στη Chevron. Η Μαρία Αγγελικούση επισήμανε, μεταξύ άλλων, το ομαδικό πνεύμα που επικρατεί στην εταιρεία και είναι αυτό που την έχει οδηγήσει στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ τόνισε ότι σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης είναι τα πληρώματα. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη ναυτική εκπαίδευση που παρέχει ο Ομιλος Αγγελικούση με στόχο να προετοιμάζει τη νέα γενιά των Ελλήνων ναυτικών.

Η Μαρία Αγγελικούση παρέλαβε το βραβείο για τη Maran Tankers Management του Ομίλου Αγγελικούση, που ανακηρύχθηκε Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς

■ Ο παραλήπτης του βραβείου Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων (Dry Cargo Company of the Year) για το 2016 είναι η Carras Hellas, μία από τις παραδοσιακότερες ελληνικές ναυτιλιακές, την οποία ίδρυσε το 1930 ο θρυλικός για τη ναυτιλιακή βιομηχανία John M. Carras. Την παράδοση συνεχίζει πλέον η νέα γενιά, η οποία ανανέωσε τον στόλο με επτά υπερσύγχρονα οικολογικά φορτηγά πλοία. Το βραβείο παρέλαβε η εγγονή του Γιάννη Μ. Καρρά, η Τατιάνα Βουρέκα-Πεταλά.

Η εγγονή του Γιάννη Μ. Καρρά, Τατιάνα Βουρέκα - Πεταλά, παρέλαβε από τον Μάθιου Μορ της Marchem Margases το βραβείο για την Carras Hellas, η οποία ανακηρύχθηκε Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων για το 2016

■ Ο Ιωάννης Μαρτίνος κέρδισε το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award), το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες της ναυτιλίας έως 40 ετών. Το 2014 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, τη Signal Maritime, όπου συνδυάζει την ενεργητικότητα ενός νέου με αυτήν ενός έμπειρου παίκτη της ναυτιλίας. Σπούδασε μηχανολόγος, ενώ πήρε πτυχίο και στην αεροδιαστημική μηχανική. Είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και του Tafts. Στο ξεκίνημά του εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του Νικόλα ως διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση, τη Thenamaris. Είναι από τους εφοπλιστές που ξεχωρίζουν για τις καινοτόμες ιδέες τους. Η Signal Maritime εξελίχθηκε σε ηγέτιδα της καινοτομίας σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής σύγχρονων δεδομένων, ενώ δημιούργησε μια πρωτοποριακή εφαρμογή (app) για τη ναυλαγορά τω δεξαμενόπλοιων.

■ Το βραβείο Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς δόθηκε στον John Michael Radziwill, εγγονό του Γιάννη Μ. Καρρά από την πλευρά της μητέρας του και πρώτο ξάδελφο του Πήτερ Λιβανού. Δραστηριοποιείται στη ναυτιλία με τη νεοσύστατη εταιρεία Good Bulk στη νορβηγική αγορά. Διαθέτει στόλο από 19 φορτηγά πλοία. Είναι κομβικό μέλος της κοινοπραξίας CTM Monaco που διαχειρίζεται πλοία.

■ Ως Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς (Passenger Line of the Year) βραβεύτηκε η Golden Star Ferries του Γιώργου και του Δημήτρη Στεφάνου για τις επενδύσεις της στην ελληνική ακτοπλοΐα. Η εταιρεία ενίσχυσε τον στόλο της πρόσφατα με την απόκτηση του πρώτου επιβατηγού ταχυπλόου τύπου trimaran που ναυπηγήθηκε στον κόσμο και του πρώτου που ήρθε στην Ελλάδα, αλλά και ενός Ε/Γ-ταχύπλοου catamaran.

Ως Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς βραβεύτηκε η Golden Star Ferries του Γιώργου και του Δημήτρη Στεφάνου, οι οποίοι παρέλαβαν το βραβείο από τον R. Palumbo (κέντρο)

■ Tο Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος (Technical Achievement) κέρδισε η NanoPhos, μια ελληνική εταιρεία παραγωγής «έξυπνων» επιχρισμάτων (coatings). Κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σύγχρονα παραδείγματα της ικανότητας των Ελλήνων όχι μόνο να επιβιώνουν στα δύσκολα, αλλά και να διακρίνονται. Η NanoPhos Marine εισήγαγε με επιτυχία στη ναυτιλιακή αγορά προηγμένες επιστρώσεις, αξιοποιώντας τη δύναμη της νανοτεχνολογίας. Εχει κατορθώσει να αναπτύξει και να κατασκευάσει καινοτόμα υλικά, αξιοποιώντας τις επιστημονικές έρευνες και τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα για παραγωγή και προώθηση χρωμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και εύκολα εφαρμόσιμων προϊόντων. Ο δρ. Ιωάννης Αραμπατζής της NanoPhos δήλωσε: «Πριν από μερικά χρόνια, όταν διαδίδαμε τη λέξη “ρομποτικές επιστρώσεις”, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως μια ελληνική εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει πολυεθνικούς ανταγωνιστές με κύκλους εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, οι επιστρώσεις μας κατέκτησαν τις επτά θάλασσες, επιλεγμένες από μεγάλους πλοιοκτήτες. Ολα τα προϊόντα της NanoPhos είναι αποκλειστικά ελληνικά. Αναπτύσσονται, παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Λαμπροί ερευνητές μεταφέρουν την επιστήμη στην πραγματική ζωή, επιλύοντας υπάρχοντα προβλήματα. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα τις λαμπρότερες ιδέες και τα πιο λαμπρά μυαλά».

Ο Δρ Ιωάννης Αραμπατζής (αριστ.) παρέλαβε το βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος από τον Ι. Xιωτόπουλο του DVN GL

■ Ο κάπτεν Fu Chengqiu, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και υψηλόβαθμο στέλεχος της COSCO, τιμήθηκε ως Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς, το μόνο βραβείο που δεν προορίζεται αποκλειστικά για Ελληνες. Ο κάπτεν Fu Chengqiu διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί για να εξελιχθεί ο Πειραιάς σε ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα εμπορικά λιμάνια, με την αύξηση διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το 2016 να φτάνει το 12%. «Είναι μια μεγάλη τιμή που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική ναυτιλιακή και επιχειρηματική κοινότητα στην επένδυση της COSCO Shipping στον Πειραιά. Πιστεύω επίσης ότι η τιμή αυτή ανήκει στην COSCO Shipping και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.Με την υποστήριξη της κινεζικής και της ελληνικής κυβέρνησης, θα εργαστώ σκληρά με κάθε υπάλληλο της ΟΛΠ Α.Ε. για να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ακόμα πιο μεγάλο».

Ο κάπτεν Fu Chengqiu, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και υψηλόβαθμο στέλεχος της COSCO, αναδείχθηκε σε Διεθνή Προσωπικότητα της Χρονιάς. Στη φωτ. με τον Τζέρι Βεντούρι της Capital

■ O Πάνος Ζαχαριάδης, τεχνικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Atlantic Bulk, κέρδισε το Βραβείο για την Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία (Award for Safety or Environmental Protection). Πρόκειται για ένα από τα εξέχοντα στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο οποίος έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον κλάδο ως πρωτοπόρος στη σύλληψη και εφαρμογή πολλών ιδεών που έγιναν πράξη για την ασφάλεια των πλοίων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Πάνος Ζαχαριάδης (δεξιά) της Atlantic Bulk κέρδισε το βραβείο για την Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία. Στη φωτ. με τον Θεοδόση Σταματέλλο του Lloyd's Register.

■ Το Μaria Tsakos TCM Training Center κέρδισε το Βραβείο για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση (Education or Training Award). Το βραβείο παρέλαβε ο κάπτεν Μιχάλης Δημακαρέας και οι εγγονές του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Η πολύπλευρη και σταθερή υποστήριξη του ομίλου Τσάκου στη ναυτική εκπαίδευση ανά τα χρόνια αποτυπώνεται με το Εκπαιδευτικό Κέντρο που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και στεγάζεται και λειτουργεί στο Μέγαρο Μακεδονία. Σε αυτό έχουν ως τώρα έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 4.000 ναυτικοί, αλλά και στελέχη ναυτιλιακών γραφείων για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις της ναυτιλίας.

Στο TCM Maria Tsakos Training Center απονεμήθηκε το Βραβείο για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση. Το παρέλαβαν ο Μιχάλης Δημακαρέας και οι εγγονές του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου από τον υπ. Ναυτιλίας του Παναμά, Μπάκαρατ Πίτι

■ Το Βραβείο Πλοίο της Χρονιάς (The Ship of the Year Award) πήγε στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», τη ζωντανή ιστορία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Μόλις έγινε η ανακοίνωση, η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Το Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ», το «Θωρηκτό της νίκης», το μοναδικό «εν ζωή» πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους χωρίς να γνωρίσει ήττα και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία, συμβάλλοντας καθοριστικά στον διπλασιασμό της ελληνικής επικράτειας, επιλέχθηκε από τη Lloyd’s List ως Πλοίο της Χρονιάς 2017 για τα επιτεύγματά του και την προσφορά του στο έθνος. Το βραβείο για το θωρηκτό «Αβέρωφ» παρέλαβε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

■ Το Βραβείο Ναυτικός της Χρονιάς (Seafarer of the Year Award) κέρδισε ο πλοίαρχος Ιάκωβος Δανιήλ της Diana Containerships Inc. συμφερόντων του Συμεών Παληού. Ο οποίος τον Ιούνιο του 2016, ως καπετάνιος του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, «Hamburg» , εν πλω προς τη Σιγκαπούρη, έσπευσε και κατάφερε να διασώσει οκτώ ναυτικούς-μέλη πληρώματος επιβατηγού πλοίου που βυθίστηκε 300 μίλια από τις ακτές του Ομάν. Ηταν ριψοκίνδυνη επιχείρηση διάσωσης, αφού το πλοίο βγήκε από τη ρότα του και κινήθηκε σε περιοχή την οποία λυμαίνονται αδίστακτοι πειρατές. Η ελληνική ναυτοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Ικανότητες, αυταπάρνηση, έγνοια για τον συνάνθρωπο και θάρρος.

Ναυτικός της Χρονιάς ανακηρύχθηκε ο πλοίαρχος Ιάκωβος Δανιήλ (δεξιά), ο οποίος με το πλοίο του έσπευσε και διέσωσε 8 ναυτικούς ενός επιβατηγού που βυθίστηκε κοντά στο Ομάν. Στη φωτ. με τον Γιώργο Τσαβλίρη της Tsavliris Salvage Group.

■ Το Βραβείο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς (Shipping Financier of the Year) πήγε στη Eurobank, η οποία ενίσχυσε την παρουσία της στη ναυτιλία, με το χαρτοφυλάκιό της να ανέρχεται πλέον στο 1,4 δισ. δολάρια. Το βραβείο παρέλαβε η Χριστίνα Μαργέλου, επικεφαλής του ναυτιλιακού τμήματος της τράπεζας.

■ Η Masters Shipping πήρε το Βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς (Shipbroker of the Year). Το 2017 συμπλήρωσε τα 50 χρόνια της. Διαμεσολάβησε σε περισσότερες από 1.000 συμφωνίες κυρίως στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας. Εχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, όπως ο Ανδρέας Ποταμιάνος, ο Παναγιώτης Τσάκος, ο Περικλής Παναγόπουλος και ο Ομιλος Louis. Το βραβείο παρέλαβε ο Ντένης Βερναρδάκης.

Ο Ντένης Βερναρδάκης παρέλαβε το βραβείο για τη Masters Shipping που ανακηρύχθηκε Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς. Στη φωτ. με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και τον εγγονό του Παναγιώτη Ν. Τσάκο.

■ Στα «Ναυτικά Χρονικά», το ιστορικότερο περιοδικό της ναυτιλίας που κυκλοφορεί από το 1931, απονεμήθηκε φέτος το βραβείο κύρους Βραβείο Πειραιάς Διεθνές Κέντρο (Piraeus International Centre Award). Το βραβείο παρέλαβε ο εκδότης δρ Ηλίας Μπίσιας.

■ Το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award δόθηκε στην εταιρεία ASPIDA του Πάνου Μωραΐτη για τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει για την ενίσχυση της ναυτιλιακής ασφάλειας.

Keywords
list, greek, πρωταγωνιστες, greek, list, βαγγέλης μαρινάκης, θωρηκτό αβέρωφ, εν πλω, αθηνα, ηνία, dna, αγγελοπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μαρινακης, capital, ελλαδα, media, πειραιας, eurobank, club, lifetime, award, ωναση, ιδρυμα, κυπρος, εταιρεία, tanker, ομιλος, νέα, hellas, john, μιτ, monaco, golden, star, ferries, ολπ, συλληψεις, education, ship, προσφορες, γεν, diana, hamburg, group, τραπεζες, louis, piraeus, big, data, κινηση στους δρομους, μαρια τσακου, εθνος, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, τραπεζα πειραιως, τραπεζα κυπρου, ηνία, αυλαια, ηττα, θαλασσα, θαρρος, ιδρυμα ωναση, κυπρου, ολπ, ονοματα, πειραιως, προγραμμα, capital, dna, eurobank, star, αγορα, αυξηση, βαγγέλης μαρινάκης, γεν, δυναμη, δικη, δοθηκε, εγινε, ευκολα, αιθουσα, εκπαιδευση, ενεργα, εν πλω, επενδυσεις, εποχη, επτα, επιτυχια, ερευνες, εταιρεία, ετων, τεχνολογια, ζαχαριαδης, ζωη, ζωης, ιδεες, θεος, ιδρυμα, κυματα, μακεδονια, μιτ, μνεια, μαρια, ναυτιλια, νεα γενια, νερο, νικο, ξεκινημα, ομιλος, οικογενεια, οκτω, ομαν, παιδια, παρουσιαση, πειρατες, πιστη, πιλοτος, πλοια, πλοιο, υπογραφη, προβληματα, πτυχιο, ραντεβου, ροτα, ρολο, συνεχεια, συλληψη, σιγκαπουρη, σοου, σφραγιδα, σωματειο, τατιανα, τιμη, φυσικα, φτανει, φορτηγα, χριστινα, ψηφιακη, ιωαννης, κωνσταντινος, group, αγορες, award, ανηκει, ασφαλεια, big, club, diana, data, εφαρμογη, ελληνικα, ferries, john, golden, hellas, ship, χωρα, ιακωβος, κομματι, lifetime, louis, media, monaco, θαλασσες, θεματα, υλικα
Τυχαία Θέματα