Αδειάζουν και το κίνημα «Τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες»

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Απέναντι σε ακόμα ένα από τα αγαπημένα της κινήματα, αυτό της «αδιαμεσολάβητης διάθεσης τροφίμων από τους παραγωγούς στους πολίτες», στρέφεται η κυβέρνηση πραγματοποιώντας κωλοτούμπα αντίστοιχη με αυτή κατά του κινήματος «Δεν πληρώνω» και όσων στράφηκαν κατά των διοδίων.

Συγκεκριμένα, τριτώνοντας τη στροφή της στον ρεαλισμό, η κυβέρνηση ψήφισε προ ημερών νόμο ως προς την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου και των σχετικών εμπορικών δραστηριοτήτων, ρυθμίζοντας από την πίσω πόρτα, όπως καταγγέλλεται, στο άρθρο 37 τον ορισμό των «αγορών καταναλωτών». Οπως τονίζει

στο «business stories» το ιδρυτικό μέλος της ομάδας εθελοντών «ΑΝΩΣΗ» που διένειμε τρόφιμα σε καιρούς κρίσης, όπως το 2012, Δημήτρης Τσιλογιάννης, ο οποίος είχε γίνει ήρωας από ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα στρέφεται εναντίον του, «με τον νέο νόμο το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας μετατρέπει τις αυτοργανωμένες εθελοντικές ομάδες διάθεσης απευθείας στους καταναλωτές των αγροτικών προϊόντων σε υπηρεσίες των δήμων οδηγώντας το κίνημα σε παρακμή». «Ξαφνικά αυτοί που μας χειροκροτούσαν μας ζητούν ΑΦΜ, καταστατικό, να λογοδοτούμε στους δήμους και άλλη γραφειοκρατία. Και αυτό διότι απλά διαθέτουμε στους καταναλωτές τα είδη μας δίχως τα πρόσθετα βάρη των μεσαζόντων», αναφέρει ο κ. Τσιλογιάννης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διπροσωπία. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δήμοι να έχουν λόγο και ρόλο στη διάθεση αγαθών και στο πώς θα γίνονται αυτού του είδους οι πωλήσεις «με στόχο να εξοντώσουν το κίνημά μας και να το περάσουν στο κράτος».

«Μια δράση που επιβραβεύτηκε από τους καταναλωτές ποδηγετείται. Η κυβέρνηση θέλει να μας θέσει υπό κηδεμονία προφανώς για να έχει τον έλεγχο και αυτής της κοινωνικής δράσης. Για τον λόγο αυτό στις 5 Νοέμβρη πραγματοποιήσαμε πανελλαδική συνάντηση του κινήματός μας στην Κατερίνη και μετά από υπόμνημα που στείλαμε και ποτέ δεν μας απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό, στις 10 Δεκεμβρίου ετοιμάζουμε κάλεσμα σε όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς».

Ηδη με κυβερνητική απόφαση οι παραγωγοί δεν θα μπορούν πλέον, όπως καταγγέλλεται, να διαθέτουν τα φρούτα, τα οπωροκηπευτικά και λοιπά αγροτικά τους είδη σε όλες τις περιφέρειες ή λαϊκές αγορές της χώρας, αλλά θα περιορίζονται στα όρια των δικών τους περιφερειών, άντε το πολύ σε μία ακόμα και μάλιστα με ειδική άδεια. Και όλα αυτά μέσα από δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα απαιτείται η συναίνεση της περιφέρειας. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι έως το 2014 η μετακίνησή τους στην επικράτεια ήταν ελεύθερη και δίχως εμπόδια, κάτι που άρδην ανατρέπεται με μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η ιστορία του κινήματος

Η εθελοντική ομάδα ξεκίνησε να οργανώνει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2012 με πατάτες Νευροκοπίου και Φλώρινας, που άγγιξαν, σύμφωνα με τις παραγγελίες, τους 181 τόνους. Το ιδρυτικό μέλος Δημήτρης Τσιλογιάννης θυμάται ότι στον Βόλο είχαν έρθει εφτά τριαξονικά φορτηγά και για να ολοκληρωθεί η διάθεση χρειάστηκε να συνεχιστεί για δεύτερη κατά σειρά μέρα. Εκτοτε η «ΑΝΩΣΗ» συνεχίζει σταθερά και ακλόνητα τη δράση της με διανομές που οργανώνονται μια-δυο φορές τον μήνα.

Εχει εκτελέσει 44.000 παραγγελίες σε συνολικά 38 διανομές πετυχαίνοντας να χτυπήσει, όπως είπε ο κ. Τσιλογιάννης, ένα στρεβλό σύστημα της χώρας. Η εθελοντική ομάδα οργανώνει την πώληση πολλών αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως απορρυπαντικά και χαρτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα