Οι νέες επιβαρύνσεις 28% στις εισφορές από το 2019 και τα... σενάρια ελαφρύνσεων

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σενάρια ελάφρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με εντολή του πρωθυπουργού μετά την όψιμη διαπίστωση ότι η εξοντωτική επιβάρυνση εξαιτίας των φόρων και των εισφορών έδωσε κίνητρα για φοροδιαφυγή.

Όλα αυτά τα σενάρια όμως που επιβεβαιώνουν ότι η υπέρογκη επιβάρυνση γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση , προσκρούουν σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και τα οποία όχι μόνο δεν ελαφρύνουν αλλά επιβαρύνουν περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζουμε ότι από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών

κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης προσαυξημένες με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Δηλαδή δε θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές όπως ισχύει σήμερα. Η βάση υπολογισμού θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018 ενώ δε θα υπάρχει έκπτωση από το 2019 και μετά . Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις έως και 28% το 2019.

Στα παραδείγματα που ακολουθούν και τα οποία συνέταξε η επιστημονική ομάδα του taxheaven.gr φαίνεται καθαρά ότι η επιβάρυνση είναι μεγάλη, περίπου 1.000 ευρώ ετησίως ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα. Δυνατότερο είναι το «κτύπημα» στα εισοδήματα άνω των 30.000 όπου οι εισφορές διπλασιάζονται η και τριπλασιάζονται σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε έως 31/12/2016.

Για περισσότερα παραδείγματα πατήστε ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα