Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι του Forbes

Η περιουσία τους ανέρχεται σε 6,5 δισ. δολάρια, χαρίζοντάς τους το «διαβατήριο» για τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, τον Φίλιππο Νιάρχο, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη και τον Σπύρο Λάτση, οι οποίοι, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, η περιουσία τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο τα ονόματά τους υποχώρησαν κατά αρκετές θέσεις.

Ετσι, πλουσιότερος Έλληνας, στην 814η θέση, είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία που ανέρχεται σε περίπου 2,5

δισ. δολάρια, χάνοντας ωστόσο συνολικά 126 θέσεις στη γενική κατάταξη. Σύμφωνα με το Forbes, ο κ. Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μιας πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης, στην οποία συγκαταλέγονται έργα των Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γουόρχολ κλπ.

Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας στην 973η θέση είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων. Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων Glencore και την περσινή χρονιά δεν βρισκόταν στη λίστα. Ο ίδιος διατηρεί χαμηλούς τόνους στην προσωπική του ζωή και το μοναδικό γνωστό γι' αυτόν είναι ότι λατρεύει τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί και ο χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας

Το τρίτο όνομα με ελληνική υπηκοότητα που εμφανίζεται στη λίστα των κροίσων είναι αυτό του εφοπλιστή Σπύρου Λάτση, στην 1098η θέση, με περιουσία ύψους 2 δισ. δολαρίων. Εκτός από 12 μεγάλα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, διαθέτει επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα EFG International, στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς και στην εταιρεία ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων Lamda Development. Ο κ. Λάτσης βρισκόταν στην 906η θέση στην περσινή λίστα, χάνοντας συνολικά 192 θέσεις.

Κι άλλοι Έλληνες στη λίστα

Στη «χρυσή» λίστα, όμως, εμφανίζονται κι άλλα ελληνικά ονόματα που, αν και ελληνικής καταγωγής, έχουν ξένη υπηκοότητα. Μερικοί εξ αυτών είναι:

- Στη θέση 315, ο Jim Davis, με περιουσία 5,1 δισ. δολ. Ο 74χρονος είναι ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας αθλητικών παπουτσιών «New Balance». Είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών και γεννήθηκε στην πόλη Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης. Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1972

- Στην 581η θέση ο John Catsimatidis, που παλιότερα ενδιαφέρθηκε να διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης και λέγεται ότι θα το επιχειρήσει και πάλι. Η περιουσία του 67χρονου αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου ανέρχεται σε 3,3 δισ. δολ. Με καταγωγή από τη Νίσυρο εγκαταστάθηκε από πολύ μικρός στο Χάρλεμ της ΝΥ. Στις επιχειρήσεις του συμπεριλαμβάνονται αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων, επενδύσεις σε ακίνητα και επίσης σε πετρελαιοειδή προϊόντα. Διατηρεί και το δικό του ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο σταθμό 970 AM, με τίτλο Cats Roundtable.

- Επίσης στη θέση 581 βρίσκεται ο Tom Gores, 52 ετών, γεννημένος στη Ναζαρέτ από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα που αργότερα μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία Capital Equity η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών με γραφεία σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον πλανήτη.

- Στο Νο 630 με περιουσία 3,1 δισ. δολ. ο John Paul Deloria, 72 ετών, ασχολείται με προϊόντα περιποίησης μαλλιών και ποτά. Το 2016 ο κ. Ντελόρια υποσχέθηκε να μοιράσει τα μισά από τα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς , όπως λέει, «επιτυχία που δεν μοιράζεται είναι αποτυχία». Στα πρώτα χρόνια της ζωής του βίωσε έντονα τη φτώχεια μένοντας άστεγος.

- Στο Νο 867, ο Dean Metropoulos με περιουσία 2,4 δισ. δολ. 69 ετών σήμερα είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Metropoulos & Company, η οποία αγοράζει προβληματικές εταιρίες, τις εξυγιαίνει τις καθιστά βιώσιμες και προσοδοφόρες και τις πουλά.

- Επίσης στο Νο 867 της λίστας, βρίσκεται ο 93χρονος Alex Spanos. Οι επιχειρήσεις του συμπεριλαμβάνουν ακίνητα και επαγγελματικό αμερικανικό ποδόσφαιρο. Είναι γνωστός στον κόσμο των αθλητικών από την ομάδα San Diego Charges. Είναι ιδρυτής της εταιρείας A.G. Spanos και ξεκίνησε την καριέρα του ως φούρναρης. Το 1951 πήρε ένα δάνειο 800 δολαρίων και αγόρασε ένα ημιφορτηγό καντίνα, με το οποίο πωλούσε σάντουιτς.

Η πρωτιά και πάλι στον Γκέιτς

Όπως προκύπτει από τη νέα λίστα του forbe, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με αποτέλεσμα η περιουσία 2.043 κροίσων να ανέρχεται σε 7 τρισ. δολάρια.
Πρώτος φιγουράρει και πάλι ο «συνήθης ύποπτος», ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 86 δισ. δολάρια.

Ο δεύτερος στην κατάταξη είναι ο πολύ στενός φίλος του Γκέιτς, ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος τον ακολουθεί με περιουσία που υπολογίζεται σε 75,6 δισ. δολάρια. Ο γκουρού των χρηματοοικονομικών που έκανε περιουσία ως επικεφαλής της εταιρείας χαρτοφυλακίου Berkshire Hathaway, πήρε τη θέση του Ισπανού Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτή της επιχείρησης υφαντουργίας Inditex που έπεσε στην τέταρτη θέση με περιουσία 71,3 δισ. δολ..

Στην τρίτη θέση ο Τζεφ Μπέζος, πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του γίγαντα του Ίντερνετ Amazon, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 27,6 δι. Δολ, στα 72,8 δισ. δολ.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει και ένας νεαρότερης ηλικίας μεγιστάνας, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook με περιουσία στα 56 δισ. δολ.

X.Ρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα