Οι 500 τόνοι χρυσού που δείχνουν την αυξανόμενη αγωνία των επενδυτών

Οι θέσεις σε χρυσό παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 500 μετρικούς τόνους και πλέον από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, γεγονός που μαρτυρά την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και τη στάση αναμονής που αναμένεται να κρατήσει η Federal Reserve σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Το κλίμα ανησυχίας φυσικά έχει πυροδοτήσει και η ψήφος των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ.

Τα ETFs χρυσού αυξήθηκαν κατά 6,6 τόνους σε 1.959,1 τόνους την Παρασκευή,

από 1.458,1 τόνους στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 37 τόνους την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην ψήφο των Βρετανών

Οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών τον Ιούνιο, ακολουθώντας το ράλι του πολύτιμου μετάλλου μετά την απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα κόστη δανεισμού, την ώρα που στην Ευρώπη και την Ιαπωνία επικρατούν τα αρνητικά επιτόκια.

Οι τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Goldman Sachs Group, αύξησαν τις προοπτικές τους για τον χρυσού μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ενλω οι αποδόσεις στα 10ετή και τα 30ετή αμερικανικά ομόλογα έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά.

«Το διεθνές περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων και η αυξανόμενη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές ως συνέπεια σειράς γεωπολιτικών εξελίξεων, έχουν αυξήσει τη ζήτηση για χρυσό ως επένδυση και ασφαλές asset», αναφέρει η Vyanne Lai, οικονομολόγος της National Australia Bank, για να προσθέσει ότι δυνητικά αναμένεται και νέα άνοδος των τιμών καθώς μετατίθεται προς το μέλλον το χρονοδιάγραμμα των επιπλέον αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.

O χρυσός άμεσης παράδοσης έφτασε στα 1.351,60 δολ/ουγγιά νωρίτερα με άνοδο 0,8% στη Σιγκαπούρη σημειώνοντας άνοδο 27% για φέτος. Στις 24 Ιουνίου είχε κάνει ράλι στα 1.358,54 δολ/ουγγιά που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014. Η τιμή σποτ για το ασήμι έκανε επίσης ράλι.

Οι θέσεις σε ETFs χρυσού που έφτασαν στην κορύφωσή τους στο 2012 (ήτοι 2.632,5 τόνους) όταν οι κεντρικές τράπεζες επέκτειναν τα μέτρα τόνωσης, ώστε να επαναφέρουν την ανάπτυξη εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης., τώρα κάνουν ριμπάουντ στο υψηλότερο σημείο τους.

Η Goldman αύξησε τους τριμηνιαίους, τους εξαμηνιαίους και τους ετήσιους στόχους της για τον χρυσό λατά 100 δολ/ουγγιά, ενώ η Oversea-Chinese Banking στη Σιγκαπούρη έχει θέσει τιμή στόχο για τον χρυσό στα 1.400 δολ/ουγγιά. Αύξηση για τα κέρδη στον χρυσό αναμένει και η Academia Capital.

Keywords
Τυχαία Θέματα