Οι 4 λόγοι που η BNP Paribas ξεπερνά τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της

Την ώρα που οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να ανεβάσουν ταυτόχρονα και τα μερίσματα, η BNP Paribas φαίνεται ότι τα καταφέρνει και στα δυο. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί ίσως το γιατί οι επενδυτές με τις κινήσεις τους έχουν βοηθήσει τη μετοχή να φτάσει κοντά σε υψηλά 10ετίας.

Η τράπεζα με έδρα

το Παρίσι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι τα καθαρά έσοδα για το δ΄ τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν στο 1,63 δισ. ευρώ και τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,6 δισ. ευρώ για το 2016, σε υψηλά εξαετίας.

Την ίδια στιγμή, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης βρίσκονται σε δεινή θέση. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενλω η ιταλική Unicredit είναι αντιμέτωπη με έλλειμμα 11,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Η BNP Paribas είναι μια από τις λίγες τράπεζες της ηπείρου με ισχυρό αποτύπωμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, αλλά και σε ό,τι αφορά δραστηριότητες όπως εμπορικές σχέσεις και εταιρικός δανεισμός.
Η στρατηγική που ακολουθεί είναι αποδοτική αναφέρει αναλυτής της Jyske Bank που δίνει σύσταση αγοράς στη μετοχή. Το διαφοροποιημένο μοντέλο της, αναφέρει ο ίδιος, έχει βοηθήσει πολύ. Μοιάζει με τοίχο απέναντι στα δυσμενή επιτόκια και τα όποια σοκ μπορεί να προκληθούν στην επενδυτική τραπεζική.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη έχουν συρρικνώσει τις δραστηριότητες της λιανικής τραπεζικής και ο CEO της τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο περαιτέρω μείωσης των δαπανών.

Τα ακόλουθα διαγράμματα αποτυπώνουν μερικές από τις προκλήσεις , αλλά και τα πλεονεκτήματα της BNP Paribas'.

Η μεγαλύτερη πηγή εμπορικών εσόδων της γαλλικής τράπεζας είναι ο τομέας σταθερού εισοδήματος. Αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα ενισχύσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει στην Ευρώπη και ότι ίσως το διατηρήσει στις ΗΠΑ.

Η BNP Paribas αναμένει την επίτευξη του στόχου 10% στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων, την ώρα που άλλοι όπως η HSBC μειώνουν τους στόχους κερδοφορίας.

Η BNP Paribas που έχει δεσμευτεί να πληρώσει περί το 45% των κερδών της σε μερίσματα, ίσως ανεβάσει αυτό το ποσοστό όπως εκτιμούν αναλυτές της Societe Generale. Ετσι, θα πλησιάσει περισσότερο τη Societe, αλλά και τον έτερο μεγάλο ανταγωνιστή της εντός Γαλλίας, την Credit Agricole.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα αυξάνει τις επενδύσεις της στον τομέα της τεχνολογίας ώστε να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών της για υπηρεσίες τραπεζικής μέσω κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινώσει μείωση στα κόστη της τάξης των 2 δισ. ευρώ, κυρίως στο κομμάτι της λιανικής τραπεζικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα