Οδηγός για τις τράπεζες η εξαιρετικά επιτυχής έκδοση της Εθνικής

Του Στέλιου Μορφίδη

Η εξαιρετικά πετυχημένη έκδοση καλυμμένου ομολογιακού δανείου από την Εθνική χθες ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες να επιταχύνουν τα σχέδια τους για νέες εκδόσεις. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογεί τις διαδικασίες η Eurobank ενώ πάντα υπάρχει και η έγκριση της ΓΣ της Alpha Bank για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού.

Η Εθνική

κατάφερε χθες μέσω της τριετούς έκδοσης να συγκεντρώσει 750 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' το στόχο που είχε θέσει, με το τελικό επιτόκιο μάλιστα να διαμορφώνεται στο 2,9%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων. Εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών περίμεναν αρχικά ένα επιτόκιο 3,7%, θεωρούσαν ότι ένα 3,2% θα ήταν ανταγωνιστικό και τελικώς προέκυψε το - ομολογουμένως – εντυπωσιακό ακόμα και για καλυμμένο ομόλογο 2,9%.

Ενδεικτικό μάλιστα του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετείχαν 110 επενδυτές που προσέφεραν στην τράπεζα 2 δισ ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περίπου 2,7 φορές. Πληροφορίες δε αναφέρουν πως περίπου το 85% των επενδυτών ήταν ξένοι αποδεικνύοντας και την καλή δουλειά που έγινε απ' τα στελέχη της τράπεζας, που απ' τον περασμένο Ιούλιο ως την περασμένη Δευτέρα βολιδοσκοπούσαν τις προθέσεις των επενδυτών με μπαράζ συναντήσεων σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Μιλάνο.

Εξάλλου η σπουδή της Εθνικής για την έκδοση, και τελικώς η επιτυχία που πλέον αποτελεί και σηματωρό για τον υπόλοιπο κλάδο, εντασσόταν στην στρατηγική της επιλογή να μειώσει την χρηματοδοτική της εξάρτηση απ' τον ELA και τελικώς να την μηδενίσει ως το τέλος της χρονιάς.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επιτυχής επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές αποτελεί σημαντικό βήμα και διευκολύνει αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις από τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Ήδη ακούγεται πως η Eurobank σχεδιάζει ανάλογη έκδοση και πως έχουν βολιδοσκοπηθεί ξένοι fund managers. Οι επαφές μάλιστα αναμένεται να πληθύνουν και οι διαδικασίες να επιταχυνθούν μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα.

Σχέδια γίνονται και στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ και πάντα είναι σε ισχύ η έγκριση της ΓΣ της Alpha Bank προς τη διοίκηση της τράπεζας για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ όταν αυτή κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Οι τελευταίες δείχνουν πλέον πως εξελίσσονται μάλλον ευνοϊκά παρά το γεγονός ότι η έκδοση της Εθνικής αφορούσε καλυμμένο ομόλογο, εξασφαλίζεται δηλαδή από εγγυήσεις (εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια) οι οποίες μάλιστα ξεπερνούν την αξία της έκδοσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι πως σε επίπεδο οικονομίας αλλά και διεθνών χρηματαγορών πρέπει να υπάρχει μία ομαλή εξέλιξη. Ειδικά καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα θα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την γ' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενώ τον προσεχή Φεβρουάριο επίκειται και η έναρξη των stress tests των τραπεζών ενώ πάντα στο μικροσκόπιο των επενδυτών παραμένει και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σημειωτέον πως η Citi με έκθεση της εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα κεφαλαιακά αποθέματα ύψους 2 - 4 δισ. ευρώ απέναντι στις κεφαλαιακές απαιτήσεις του επόπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα