Χάμοντ: Η Βρετανία ετοιμάζεται για Βrexit ακόμα και χωρίς συμφωνία

Για όλα τα πιθανά σενάρια ετοιμάζεται η Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και για αυτό ενός Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πάρει ακόμα χρήματα από άλλους τομείς, όπως η Υγεία ή η Παιδεία για να τα δώσει για ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σε σύνορα και τελωνεία, με στόχο «να στείλει απλώς ένα μήνυμα στην ΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός, Ντέιβιντ Τζόουνς, ανέφερε ότι θα πρέπει να ξοδευτούν δισεκατομμύρια σε περίπτωση μη συμφωνίας, γεγονός που

θα άφηνε τη Βρετανία να ψάχνει για την εφαρμογή νέων ελέγχων στα σύνορα. Όπως είπε, αν δεν αφεθούν χρήματα στην άκρη, αυτό η ΕΕ θα το εκλάμβανε ως ένδειξη αδυναμίας και ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να αφήσει το μπλοκ χωρίς μια συμφωνία.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το σενάριο να μην επιτευχθεί καμία συμφωνία, εκτός και εάν και έως ότου έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε», δήλωσε ο κ. Χάμοντ σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Αυτό που δεν προτείνω να κάνουμε είναι να διαθέσουμε κεφάλαια στα υπουργεία πριν να υπάρξει η ανάγκη για δαπάνες», δήλωσε ο Χάμοντ. «Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχολούμαστε με πιθανώς άσκοπες δαπάνες έως την τελευταία στιγμή που θα χρειαστεί να το κάνουμε».
Παράλληλα, δήλωσε ότι ένα «σύννεφο αβεβαιότητας» για το Brexit σκιάζει την οικονομία της χώρας και ότι πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο δυνατόν.
«Η γενική μου άποψη για την οικονομία μας είναι ότι είναι θεμελιωδώς ισχυρή», δήλωσε ο υπουργός σε βουλευτές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια πολύ ισχυρά στοιχεία και μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα