Ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει νέα διόδια στην Εγνατία

της Μαριάννας Τζάννε

Για προσχηματικό διαγωνισμό προκειμένου να ξεπεράσουν την πίεση των δανειστών κάνουν λόγο οι υποψήφιοι για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, την ίδια στιγμή που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υψώνουν τείχη εναντίον της κατασκευής των διοδίων, πιέζοντας το ΤΑΙΠΕΔ να μη λειτουργήσει έναν από τους τέσσερις σχεδιαζόμενους νέους σταθμούς στην περιοχή του Εβρου.

Αν και είναι νωρίς για να αποκρυσταλλωθεί το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς πολλά κομμάτια του παζλ

δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα, στους διεκδικητές της Εγνατίας θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο το όνομα του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ υπό εξέταση αλλά με μεγάλες πιθανότητες συμμετοχής είναι και αυτά της Τέρνα και της J&P Αβαξ, υποψηφιότητες που δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι θα πλαισιωθούν και από άλλους μνηστήρες. Την ορμή πάντως των υποψηφίων κόβει ο Ελλάκτωρ, ο οποίος θεωρείται σκληρός αντίπαλος, δεδομένου ότι γνωρίζει εκ των έσω το έργο, καθώς έχει ανανεώσει με τετραετή σύμβαση τη λειτουργία των διοδίων της Εγνατίας μέσω των Αττικών Διαδρομών. Η σύμβαση αυτή λύνεται αζημίως με την εκχώρηση του έργου σε ιδιώτη.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η οποία υποκινήθηκε υπό την απειλή της εμπλοκής στην καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που ήταν στα προαπαιτούμενα, η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα σύνθετη, με τους βασικούς όρους του διαγωνισμού να παραμένουν ασαφείς και αντικείμενο εντατικής δουλειάς των τεχνικών συμβούλων.

Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε στα τέλη Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει προκαταρκτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης, ούτως ώστε να εκκινήσει ένα είδος διαβούλευσης με τους υποψηφίους. Στην αγορά υποστηρίζουν ότι όχι μόνο διάλογος δεν έχει αρχίσει να γίνεται, αλλά και πως ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται είναι τόσο μεγάλος, εκτιμώντας ότι τα τεύχη δεν θα είναι έτοιμα πριν από την προσεχή άνοιξη. Τέσσερα είναι τα σημεία που παραμένουν θολά για το μέλλον της εταιρείας, τα οποία και θα κρίνουν την τύχη της παραχώρησης.

Η εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων, η οποία θα καθορίσει το ύψος των εισπράξεων, άρα και το ενδιαφέρον των μνηστήρων, η διάρκεια της παραχώρησης και το τίμημα, το δάνειο με την Πειραιώς και ποιον δεσμεύει, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη της βαριάς συντήρησης, ένα εξίσου σημαντικό και ιδιαίτερα δαπανηρό κομμάτι του έργου. Ας δούμε, όμως, μία-μία τις παραμέτρους των δυσκολιών της παραχώρησης της Εγνατίας.

Βασική προϋπόθεση για τους υποψηφίους της ιδιωτικοποίησης είναι η εγκατάσταση των νέων σταθμών διοδίων προτού δοθεί το έργο σε ιδιώτη. «Κανένας παραχωρησιούχος δεν θα ήθελε να τα βάλει με τον κόσμο για την εγκατάσταση των διοδίων», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, τονίζοντας ότι όπου δεν κατασκευαστούν θα πρέπει να υπάρξει σαφής αναφορά στα τεύχη πως το ρίσκο αναλαμβάνει το Δημόσιο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2014, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ, προέβλεπε τη λειτουργία 18 συνολικά σταθμών προκειμένου η εταιρεία να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους ιδιώτες επενδυτές αλλά και να μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο προς την Πειραιώς.

Μάλιστα για τρεις από τους σταθμούς σε περιαστικές περιοχές (Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Παμβώτιδα) έχει προβλεφθεί αναλογική χρέωση για τους ηλεκτρονικούς χρήστες με πομποδέκτες. Η Εγνατία προκήρυξε στις αρχές Οκτωβρίου διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων σταθμών διοδίων (Παμβώτιδα, Μέστη, Ιεροπηγή, Ευζώνους), για έναν εκ των οποίων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες σφοδρή επίθεση με συνεχείς πιέσεις στους συναρμόδιους υπουργούς και τη Βουλή. Πέτρα του σκανδάλου είναι τα διόδια της Μέστης κοντά στον Εβρο.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης, και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, επισκέφτηκαν τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, παρουσία κυβερνητικών βουλευτών του Εβρου και της Ροδόπης ζητώντας την ακύρωση του σταθμού γιατί θεωρούν ότι έτσι «τιμωρεί» τους χρήστες της Θράκης. «Δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι πετύχαμε τον στόχο μας, ωστόσο θα εξεταστούν τα αιτήματά μας από τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και εντός 20 ημερών θα έχουμε μία απάντηση», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Σταυρίδης.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων από τη λειτουργία των οκτώ σταθμών διοδίων της Εγνατίας, συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, πηγαίνει στην εξόφληση του ομολογιακού δανείου 250 εκατ. που είχε συνάψει η εταιρεία με την Πειραιώς για την ολοκλήρωση του έργου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την αγωγή που έχει καταθέσει η τράπεζα μετά την απόφαση να εκχωρηθεί στο Ταμείο το σύνολο των δικαιωμάτων οικονομικής εκμετάλλευσης του δρόμου. Η οφειλή έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποιος θα την αναλάβει στο μέλλον, όπως αντίστοιχα και ποιος θα έχει την ευθύνη της βαριάς συντήρησης του έργου, η οποία υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα