Ο Σκουρλέτης τινάζει στον αέρα την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Τροπολογία με την οποία τινάζει στον αέρα την πώληση του ΔΕΣΦΑ και η οποία ενεργοποίησε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newmoney.gr άμεσα τη νομική υπηρεσία της αζέρικης Socar η οποία μελετά τρόπους αντίδρασης φέρνει ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως θεωρώντας την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του υπουργού για τη μείωση της «ανακτήσιμης διαφοράς» των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ

ως casus belli, η Socar και η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν μελετούν αντιδράσεις ανάλογες με αυτές των Κινέζων της Cosco για τις πρωτοβουλίες Δρίτσα προ δύο εβδομάδων.

Βάσει της ρύθμισης Σκουρλέτη, αφενός αφαιρούνται επιχορηγήσεις 200 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2012-2015, αφετέρου περιορίζεται σε 213 εκατ. ευρώ από 319 εκατ. ευρώ η "ανακτήσιμη διαφορά" των ετών 2006-2010.

Μειώνεται έτσι με τις κινήσεις αυτές η μεγάλη αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου (που πληρώνει ο καταναλωτής και εισπράττει ο ΔΕΣΦΑ), και η οποία επρόκειτο να επιβληθεί, εφόσον τα πράγματα έμεναν όπως ήταν. Η Socar βάσει έγκυρων πηγών μας θεωρεί την κίνηση αυτή ως μονομερή κι εχθρική καθώς με την υπογραφή του κ. Σκουρλέτη μειώνεται η αξία (κεφαλαιοποίηση αλλά και τις μελλοντικές αποδόσεις) του προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ.

Τα παραπάνω έχουν γίνει – πάντα σύμφωνα με πηγές μας- εν αγνοία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος εκτός των κ.κ. Δρίτσα και Σπίρτζη βρίσκεται σε μέτωπο και με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR για την τελική διαμόρφωση των τιμών και δεν έχει γίνει χωρίς καμία συνεννόηση. Κι αυτά ενώ η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί υποχρέωση της αξιολόγησης ώστε να εισπραχθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ και να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Μάλιστα η οργή των Αζέρων είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς πρόσφατα είχαν έρθει σε συμφωνία με την ιταλική snam για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα