Πτώση για την Swatch καθώς η πλήξη της πολυτέλειας εξαπλώνεται από την Ασία στην Ευρώπη

Βουτιά καταγράφει η μετοχή της Swatch Group AG έπειτα από ανακοίνωση της γνωστής εταιρείας ρολογιών για σημαντική υποχώρηση των κερδών της στο πρώτο εξάμηνο, κάτι που αποδεικνύει πως η πτώση για είδη πολυτελείας έχει επεκταθεί από το Hong Kong σε άλλες χώρες του κόσμου όπως η Γαλλία και η Ελβετία.

Η

μετοχή υποχώρησε σχεδόν 14% καθώς η Ελβετική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα ρολόγια Omega και Tissot ανακοίνωσε πως τα κέρδη μειώθηκαν κατά 60%. Οι αναλυτές περίμεναν πως η μείωση θα ήταν της τάξεως 22% στο καθαρό εισόδημα.

"Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα κλονιστεί", λέει χαρακτηριστικά ο Rene Weber, αναλυτής της τράπεζας Vontobel στην Ζυρίχη. Υπολογίζει πτώση των οργανικών εσόδων από 18 σε 9%, πράγμα το οποίο είναι "καταστροφή".

Swatch δεν έχει προσαρμόσει ιδιαίτερα το κόστος της και γι' αυτό υποφέρει από από μια τεράστια αρνητική επιρροή", δηλώνει ο Jon Cox, αναλυτής στο Kepler Cheuvreux της Ζυρίχης.

Ο Hayek, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, λέει πως θέλει να αποφύγει την μείωση θέσεων γιατί θα χρειαστεί τους υπαλλήλους αυτούς όταν η αγορά βελτιωθεί. Σε αντίθεση με τον Richemont, ο οποίος κόβει περίπου 100 θέσεις στην Ελβετική διαδικασία δημιουργίας ρολογιών των Cartier, Vacheron Constantin και Piaget.

Μην ξεχνάμε όμως πως η Tissot της Swatch έχει ανταγωνιστή της τα έξυπνα ρολόγια της Apple.

Keywords
Τυχαία Θέματα