Ντράγκι: Brexit και γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι βασικές απειλές για την οικονομία

«Μήνυμα» του προέδρου της ΕΚΤ προς την ιταλική κυβέρνηση - Απάντηση στην Bundesbank ότι οι κανόνες της Ευρωζώνςη δεν αλλάζουν επειδή το επιθυμεί μία κεντρική τράπεζα – Απόλυτα απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ταχεία «εκκαθάριση» των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς - Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία

της Σοφίας Ζαφείρη

Σαφής ανησυχία προκάλεσε

στην ΕΚΤ η «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν το Brexit, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να εξετάζει την πορεία των τραπεζικών μετοχών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει sell-off, καθώς αυτή η τροπή μπορεί να πλήξει τα κεφάλαιά τους και φυσικά τη ρευστότητά τους.

Ιταλικές τράπεζες και Brexit

Αν και δεν το δήλωσε ξεκάθαρα, κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να τσακωθεί με κανέναν αναφορικά με τον τρόπο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών. Δεχόμενος ερώτηση για το ποια είναι η άποψή του αναφορικά με την κρατική στήριξη προβληματικών τραπεζών, απάντησε ότι «η οποιαδήποτε διάσωση τράπεζας θα πρέπει να γίνεται με τους κανόνες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη και σε πλήρη συνεργασία με την Κομισιόν. Έχουμε πολύ συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες».

Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ταχεία και συγκροτημένη «τακτοποίηση» των επονομαζόμενων «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» (NPEs) των τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της λειτουργίας τους και να επιστρέψουν στο βασικό τους καθήκον το οποίο δεν είναι άλλο από τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσω του χορηγήσεων κυρίως επιχειρήσεων.

Παραδέχθηκε ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να υπολογιστεί με ασφάλεια το μέγεθος της επίπτωσης που μπορεί να έχει το Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ συγκεντρώνουν, ακόμη, όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Φυσικά το ζήτημα του Brexit και οι όποιες συνέπειές του συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, αλλά όχι εκτενώς, λόγω της απουσίας, πολύ συγκεκριμένων στοιχείων.

Αναφορικά με τα επιτόκια αλλά και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι τα μεν επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – με αγορές ομολόγων 80 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση – θα παραμείνει ενεργό τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2017 και θα παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

«Ανθεκτικές» οι αγορές στο Brexit

Παράλληλα στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τον τρόπο που οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν στο Brexit, καθώς μετά το -δικαιολογημένο – πρώτο σοκ, κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αποδείξουν ότι είναι αρκετά ανθεκτικές σε έξωθεν σοκ.

Ήπια ανάπτυξη – Ανάγκη μεταρρυθμίσεων

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν άλλαξε στο ελάχιστο ούτε την εκτίμησή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψή της θα πραγματοποιηθεί με ήπιο ρυθμό, με την εγχώρια ζήτηση να παραμένει υποστηρικτική, ενώ η καλή πορεία της εταιρικής κερδοφορίας στηρίζει και την έστω και σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων.

Κάλεσε για μία ακόμη φορά τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σεβόμενες τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά φροντίζοντας να στηρίξουν την ανάπτυξη, με άμεσο στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αν και για κάθε μία εξ αυτών θα πρέπει να έχουν διαφορετικό «μείγμα». Θα πρέπει να στοχεύσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά και των υποδομών, ούτως ώστε να υπάρξει αύξηση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Απάντηση στη Bundesbank

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με την πρόσφατη πρόταση της Bundesbank, αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για αλλαγές στον τρόπο «διαχείρισης» των χρεών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, με ενίσχυση της ισχύος του ESM και ουσιαστική αλλαγή των ισορροπιών εντός της ευρωπαϊκής «τρόικας» (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM), ήταν κάτι παραπάνω από σαφής.

«Είμαστε μέρος της τρόικα γιατί αυτό επιτάσσουν οι νόμοι της Ευρωζώνης. Υπήρχαν πολλοί λόγοι για να είναι και η ΕΚΤ μέρος αυτών των θεσμών που ασχολούνται με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, καθώς η Ευρωζώνης δεν είχε πείρα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα (...). Πλέον η ΕΚΤ έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, καθώς είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Για να αλλάξουν οι κανόνες θα πρέπει να το αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Eurogroup, το Ecofin, δεν το αποφασίζουμε εμείς».

Η απόφαση για επιτόκια και QE

Ό,τι ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές έπραξε και στη σημερινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωζώνης αλλά και το μηνιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 80 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ, όπως όλα δείχνουν, αφήνει για τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου -καθώς τον Αύγουστο δεν υπάρχει συνεδρίαση - τις σημαντικές αποφάσεις, καθώς έως τότε θα έχει και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του Brexit. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα