BOJ: Αποκλείει το ενδεχόμενο εφαρμογής της πολιτικής «χρήματα από το ελικόπτερο»

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμόσει την τακτική των «χρημάτων από το ελικόπτερο» για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.

Η ιαπωνική αγορά έχει ενισχυθεί αυτό τον μήνα εν μέσω εικασιών ότι οι αρχές - οι οποίες μάχονται για να ανακάμψει η ιαπωνική οικονομία η οποία μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από τον αποπληθωρισμό - θα καταφύγουν στη χρήση «χρημάτων από το ελικόπτερο» ("helicopter money") ενδεχομένως με την έκδοση αέναων ομολόγων.

Ωστόσο, σε συνέντευξή

του στο BBC ο Haruhiko Kuroda επισήμανε πως η Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διαθέτει ήδη μηχανισμούς για να διευκολύνει περαιτέρω την πολιτική της, αν χρειαστεί, και ότι η Ιαπωνία δεν θα πρέπει να χάσει ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ δημοσιονομικών και νομισματικών ιδρυμάτων.

«Δεν νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει δυνατότητα για «τα χρήματα από το ελικόπτερο» δήλωσε ο Haruhiko Kuroda.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο Kuroda είχε τρεις υπάρχουσες επιλογές πολιτικής: την ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια.

«Αν χρειαστεί, μπορούμε να αλλάξουμε την ποσότητα, καθώς και την περαιτέρω αλλαγή και την επέκταση της ποιοτικής χαλάρωσης και επίσης μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω με αρνητικά επιτόκια» επισήμανε.

«Έχουμε πολύ ισχυρό πλαίσιο πολιτικής, και δεν νομίζω ότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός για περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών στην Ιαπωνία, αν κριθεί απαραίτητο» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα