Βύρων Νικολαΐδης (PEOPLECERT): Ο Έλληνας επιχειρηματίας που επιτηρεί την τρόικα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το «Πάρτυ», για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι η πρώτη χουλιγουντιανή ταινία του τεράστιου Βρετανού κωμικού Πίτερ Σέλερς. Μια ταινία-αποθέωση της γκάφας, με τον Ινδό ηθοποιό Μπάκσι ως κεντρικό ήρωα να δίνει ρεσιτάλ λαθών και καταστροφής σε ένα αποκλειστικά για διάσημους και αστέρες πάρτυ του Χόλιγουντ. Ο Βύρων Νικολαΐδης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου πιστοποιήσεων Peoplecert, στις γκάφες δεν είναι καλός. Το αντίθετο. Προτού επενδύσει και τοποθετηθεί, ερευνά. Ελέγχει.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία αποτελεί το νέο, πολύ μεγάλο, παγκόσμιο στοίχημά του. Μια επένδυση σε μια χώρα μακρινή στην οποία σπάνια έχει πατήσει ελληνική εταιρεία ενώ εκεί κρύβονται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας.

«Η Ινδία πλέον ξέφυγε από την παραγωγή ενδυμάτων και διεκδικεί την πρωτοπορία σε κάθε βιομηχανικό τομέα. Αναπτύσσει την έρευνα σε κάθε επιστημονικό πεδίο και ο βασικός μοχλός ανάπτυξής της είναι η Πληροφορική. Είναι η χώρα που προσελκύει μεγάλες επενδύσεις. Στην Ινδία λειτουργεί το 55% των καλύτερων εταιρειών πληροφορικής στον κόσμο, με τις περισσότερες να έχουν την έδρα τους στην Μπανγκαλόρ, που αποτελεί το ινδικό Silicon Valley. Εξάλλου η πλειονότητα των μαθηματικών και προγραμματιστών τα τελευταία χρόνια είναι Ινδοί», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος του Ελληνα επιχειρηματία μετράει δύο χρόνια ζωής στην αχανή αυτή χώρα και πολλές επιτυχίες. Ηδη η Peoplecert κατέχει μερίδιο αγοράς στις πιστοποιήσεις πάνω από 50%, παρά την παρουσία τριών σημαντικών ανταγωνιστών με παρουσία δεκαετιών. Μόνο το 2015 έχει πιστοποιήσει 17.000 υψηλής ποιότητας και επιπέδου επαγγελματίες του τεχνολογικού κλάδου και περίπου 30.000 επαγγελματίες από άλλους κλάδους. Αυτά τα νούμερα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, ο όμιλος διατηρεί πάνω από 50 τοπικούς συνεργάτες, ενώ μεταξύ των πελατών της είναι εταιρείες με ειδικό βάρος όπως οι Bosch, Accenture, Cognizant, Tech Mahindra κ.ά. Επίσης, κρατικοί οργανισμοί και φορείς πιστοποιούνται από την ελληνική εταιρεία σε μια χώρα της οποίας η κοινότητα πληροφορικής είναι από τις ισχυρότερες παγκοσμίως. Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι ο όμιλος πιστοποιήσεων γνώσεων και δεξιοτήτων Peoplecert, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών πιστοποιήσεων ECDL, ITIL®, PRINCE2®, IASSC Lean Six Sigma και City & Guilds. Μετά από μια περίοδο προβλημάτων για όλη τη χώρα η εταιρεία έκανε μεγάλα βήματα εκτός της ελληνικής αγοράς. «Την επιτυχία στην Ινδία την περιμέναμε, όμως όχι τόσο μεγάλη», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, του οποίου ο όμιλος πλέον έχει παρουσία σε όλο τον πλανήτη. Μετά από μια πορεία στην αγορά της Κίνας, η Peoplecert στράφηκε και πάλι σε μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακά και όχι μόνο χώρα.

«Το τεράστιο μέγεθος της χώρας, οι μεγάλες ανομοιομορφίες και εισοδηματικές ανισότητες, η αδυναμία και εκάστοτε απροθυμία επιμέρους κρατιδίων να υλοποιούν τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που εξαγγέλλει η κεντρική κυβέρνηση, για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, κάνουν χρονοβόρες τις διαδικασίες», αναφέρει ο Ελληνας επιχειρηματίας και προσθέτει: «Για να δραστηριοποιηθεί κανείς στην Ινδία απαιτείται να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της χώρας και τουλάχιστον τέσσερα αστικά κέντρα: το Νέο Δελχί, τη Βομβάη, που είναι το οικονομικό κέντρο, την Τσενάι και την Μπανγκαλόρ, την τεχνολογική πρωτεύουσα της χώρας».

Πιστοποιεί τους ισχυρούς

Ο ελληνικός όμιλος είναι μαθημένος εδώ και χρόνια στο διεθνές περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή η Peoplecert έχει πιστοποιήσει 4,5 εκατομμύρια άτομα σε 160 χώρες. Το 92% των δραστηριοτήτων της αναπτύσσεται παγκοσμίως και μόνο το 8% στη χώρα μας. «Εχουμε 10.000 εξεταστικά κέντρα παγκοσμίως και διενεργούμε εξετάσεις σε 24 γλώσσες. Εχουμε πρωταγωνιστική θέση στην αγορά της Ινδίας και των ΗΠΑ, καθώς κατέχουμε το 50% στην έκδοση πιστοποιητικού ΙΤL που αφορά στην Τεχνολογία των Πληροφοριών, ένα πιστοποιητικό απαραίτητο για κάποιον που ασχολείται ή επιθυμεί να ασχοληθεί με υπηρεσίες πληροφορικής», αναφέρει ο επιχειρηματίας. Σήμερα η Peoplecert προσφέρει διεθνώς περί τα 500 αναγνωρισμένα προγράμματα πιστοποίησης ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσφατα μάλιστα εξαγόρασε τον City & Guilds στην αγγλική γλώσσα, ενώ πλέον πιστοποιεί επαγγελματίες ορκωτούς εκτιμητές, αναλογιστές κ.ά. Για να πάρει δηλαδή κάποιος σήμερα άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ορκωτού εκτιμητή πρέπει να έχει πιστοποίηση Peoplecert. «Το 2010 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ο δρόμος μας δεν ήταν εύκολος. Καταφέραμε λοιπόν να μετασχηματίσουμε την Peoplecert από μια ελληνική αμιγώς εταιρεία σε παγκόσμιο παίκτη, με έσοδα που ξεπερνούν τα 22,8 εκατ. ευρώ και ελάχιστη εξάρτηση από την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Ο όμιλος διαθέτει ένα ασφαλές επαγγελματικό περιβάλλον με 160 εργαζομένους, εκ των οποίων το 90% έχει πτυχίο, το 50% μάστερ και διδακτορικό και η αναλογία είναι αυστηρά 50% γυναίκες, 50% άνδρες. «Εχουμε προσελκύσει και προσλάβει επιστήμονες που είχαν φύγει από την Ελλάδα με το περίφημο brain drain, δούλευαν στο εξωτερικό με πολύ καλές συνθήκες -διδάκτορας σε πανεπιστήμιο ο ένας, σε επενδυτική μεγάλη εταιρεία συμβούλων ο άλλος- και αποφάσισαν να επιστρέψουν γιατί βρήκαν στην εταιρεία ότι υπάρχει σταθερότητα, προοπτική, εξέλιξη και ενδιαφέρον αντικείμενο. Ανθρωποι με σοβαρές σπουδές στον ευρύτερο τομέα Πληροφορικής», λέει ο κ. Νικολαΐδης. Η εταιρεία επίσης είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την εξ αποστάσεως επιτήρηση των εξετάσεων πιστοποίησης που κάνει και η οποία αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την παγκόσμια αγορά.

Το κύρος της σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την αγορά πιστοποιήσεων τη φέρνει στις πρώτες θέσεις, καθώς η Peoplecert έχει πιστοποιήσει ως προς την επάρκεια και τις δυνατότητες - αξιότητές τους, μεταξύ άλλων, τη NASA, τη CIA, το FBI, τις Ενοπλες Δυνάμεις Αγγλίας, τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ναυτικό, το βρετανικό τμήμα Παιδείας, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και ομίλους όπως οι IBM, Moody's, Lloyds Bank, Hewlett Packard, JP Morgan, Citigroup (Citibank), Credit Suiss, Barkley's. Πιστοποιήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχουν υπάρξει σε ομίλους όπως οι Alpha Bank, Coca-Cola, Danone DHL, Εγνατία Οδός, Ford, Abbott, Accenture, Adobe, AstraZeneca, Dell, Deloitte, DHL, ExxonMobil​, Good Year, KPMG, Novartis, Sanofi. «Θα σας πω κάτι με χιούμορ, το οποίο όμως είναι αληθινό. Εμάς δεν μας πιστοποιεί η... τρόικα, αλλά εμείς αυτή. Και αυτό διότι έχουμε ως πελάτες στο επίπεδο των πιστοποιήσεων και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και την Κομισιόν», λέει γελώντας.

Μία από τις παράλληλες δραστηριότητες του επιχειρηματία με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη είναι και αυτή του προέδρου της Συνόδου των Προέδρων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS). Σε συνέδριο του φορέα προ ημερών συζητήθηκε το πώς η Πληροφορική θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Μάλιστα παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του κ. Νικολαΐδη για τη δημιουργία 500 θέσεων στη χώρα μας την επόμενη δεκαετία. Οι 33 πρόεδροι δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την Πληροφορική και γενικότερα τις Τεχνολογίες.

Keywords
peoplecert, τροικα, βυρων, six sigma, hewlett packard, jp morgan, alpha bank, εταιρεία, bosch, accenture, tech, mahindra, ecdl, sigma, city, ηπα, αμιγώς, ελλαδα, NASA, cia, fbi, ΕΚΤ, ibm, lloyds, morgan, citibank, alpha, dhl, ford, abbott, adobe, AstraZeneca, dell, kpmg, novartis, ΔΝΤ, ανακοινωση nasa, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, χωρες, αδεια, εδρα, ηπα, ινδια, κωνσταντινουπολη, adobe, alpha, bosch, cia, dell, dhl, ecdl, fbi, ford, ibm, jp morgan, kpmg, lloyds, αγορα, αδυναμια, αμιγώς, βομβαη, γλωσσα, δυναμη, διδακτορικο, δρομος, εγνατια οδος, εγνατια, ευρω, υπαρχει, εξετασεις, εξελιξη, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, ναυτικο, οδος, ομιλος, πεδιο, πεζοναυτες, περιβαλλον, πιστοποιηση, πληροφορικη, προγραμματα, παρτυ, πρωτοπορια, πτυχιο, ρεσιταλ, τμημα, χιουμορ, abbott, accenture, βηματα, sigma, city, εξαρτηση, γκαφες, γλωσσες, hewlett packard, χωρα, mahindra, morgan, novartis, peoplecert, six sigma, tech, θεσεις
Αναζητήσεις
βυρων νικολαιδης βιογραφικο
Τυχαία Θέματα