3 + 1 αλλαγές στο ασφαλιστικό για επικουρικές, ΟΓΑ και επιστήμονες

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με διορθώσεις και υποχωρήσεις έναντι των αρχικών προτάσεων, παίρνει την τελική του μορφή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο θα είναι ανοιχτό και σε άλλες αλλαγές καθώς παράλληλα θα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το σαββατοκύριακο η ηγεσία του υπουργείου εργασίας θα κάνει τις τελευταίες διορθώσεις ώστε το κείμενο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές :

- Δε δίνεται η δυνατότητα επιλογής

χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, με αντίστοιχη μείωση της εθνικής σύνταξης, υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους αγρότες προκειμένου να απομακρυνθούν από τα μπλόκα. Οι δανειστές απέρριψαν την ελληνική πρόταση για μόνιμη έκπτωση καθώς και την πρόταση για 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο ΟΓΑ θα μπορούσε να διατηρήσει την αυτονομία του χωρίς να ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τροποποιήσεις προβλέπονται και στις μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες θα ανέρχεται σε 50% για τη τριετία 2017-2019 και θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης). Η έκπτωση θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ. Δηλαδή σε εισόδημα 20.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 40%, για τα 30.000 ευρώ στο 30%, έως ότου πέσει στο 5% για εισόδημα άνω των 58.000 ευρώ

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων που θα ισχύσει από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα βασίζεται στο μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το 2002 (έτος ολοκλήρωσης μηχανογραφικού συστήματος) και μετά , δηλαδή τα τελευταία 15χρόνια . Κάθε χρόνο θα μπαίνει στο σύστημα άλλο ένα έτος υπολογισμού (πχ 16 το 2017) έως ότου περιληφθεί το σύνολο του εργασιακού βίου.

Μέσω επανυπολογισμού θα γίνουν οι περικοπές σε περίπου 180.000 επικουρικές συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Οι συντάξεις θα επαναυπολογιστούν με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος που προβλέπεται για τους σημερινούς ασφαλισμένους. Ο νέος συντελεστής οδηγεί σε αναπλήρωση 18% του συντάξιμου μισθού για 40 έτη ασφάλισης.

Από τις περικοπές θα γλιτώσουν όσοι έχουν εισόδημα αθροιστικά από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1300 ευρώ. Το «πλαφόν» προστασίας θα υπολογίζεται στο μεικτό ποσό, δηλαδή προ φόρων και κρατήσεων υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να υποστούν απώλειες και συνταξιούχοι με χαμηλότερα εισοδήματα.

Στο στόχαστρο θα μπουν κατά προτεραιότητα οι συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις οποίες όμως δεν καταβλήθηκαν αντίστοιχες εισφορές.

Απώλειες αναμένεται να έχουν οι συνταξιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, των τραπεζών, των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.

Πάντως ηγεσία του υπουργείου εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στις κατηγορίες ασφαλισμένων που κατέβαλαν υψηλές εισφορές, όπως είναι οι τραπεζουπάλληλοι οι οποίοι έφυγαν με πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης κοντά στο 40-50% του συντάξιμου μισθού τους και με εισφορές της τάξης του 9%.

Το σχέδιο νόμου θα είναι ανοιχτό και σε αλλαγές καθώς παράλληλα θα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το υπουργείο Εργασίας στηρίζεται στη θετική προσέγγιση των Ευρωπαίων σε σχέση με το μείγμα προτάσεων που είναι υπό συζήτηση ώστε να μην περάσει η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που απαιτεί να εξασφαλιστεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθούν η ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως το 2018 και κατά 0,70% από το 2019 έως το 2021.

Οσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι με το σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται εθνική σύνταξη στο ύψος των 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το 80% των ασφαλισμένων με μισθό έως 1.000 ευρώ θα λάβει... υψηλότερη σύνταξη από τα σημερινά επίπεδα.

Αντίθετα παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης και υψηλότερες των 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές καθώς θα δουν τις συντάξεις τους να απομειώνονται μεσοσταθμικά από 10% έως 35%. Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης οι νέοι συντελεστές που θα φτάνουν για τα 40 έτη στα 40,7% θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα σχεδόν για το 70% των ασφαλισμένων, ίσως και περισσότερους. Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι που θα εξέλθουν με 15ετία θα λάβουν κατά 20% χαμηλότερη σύνταξη από ότι σήμερα καθώς σε αυτούς η εθνική σύνταξη των 384 € θα καταβληθεί μειωμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα