Νίκος Λογοθέτης (Concordia): «Με υποδομές η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα»

Του Δημήτρη Παφίλα

Οταν φοιτούσαν στο Salisbury School στο Κονέκτικατ, ο κ. Νικόλαος Λογοθέτης και ο συνιδρυτής της Concordia Μάθιου Σουίφτ είχαν την ιδέα να ξεκινήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους μια επιχείρηση με σνακ. Με κεφάλαιο 5.000 δολάρια πέτυχαν έσοδα 350.000 δολάρια σε δύο χρόνια, ενώ ήταν ακόμα στο Λύκειο.

Η επιτυχία τους προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ΑBC, του NBC και των «New York

Times». To 2011 οι δύο συμμαθητές ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Concordia που προωθεί διεθνώς τις συνεργασίες Δημοσίου - ιδιωτών για ένα μέλλον με ευημερία και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η Concordia αντιμετωπίζει με προσφορές εταιρειών-μελών διεθνή θέματα όπως φτώχεια, έλλειψη τροφής κ.ά. Στις συσκέψεις της έχουν παραστεί πάνω από 50 ηγέτες κρατών, πάνω από 600 υψηλά στελέχη επιχειρήσεων, πάνω από 300 δημοσιογράφοι, 4.500 συμμετέχοντες, πάνω από 100 χώρες αντιπροσωπεύτηκαν, ενώ η αξία των εταιρειών που συμμετείχαν ανέρχεται στα 20 τρισ. δολάρια. Στο περιθώριο της 7ης σύσκεψης της Concordia, που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο κ. Λογοθέτης, εκτελεστικό μέλος του ομίλου Libra και ιδρυτής της Concordia, μίλησε αποκλειστικά στο «business stories» γι’ αυτό που επιδιώκει να φέρει στην Ελλάδα: τη γνώση και τη δημόσια συζήτηση πάνω σε διεθνή θέματα, αλλά και καμπάνιες όπως το εργασιακό trafficking, μια διατηρήσιμη παγκόσμια προσφορά τροφής, το προσφυγικό πρόβλημα και τους ευάλωτους Ελληνες κ.λπ. Οπως επισημαίνει ο κ. Λογοθέτης, είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θέλει υποδομές για ανάπτυξη και συνεργασίες Δημοσίου - ιδιωτών που έχουν τεράστια επίδραση στους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainable Development Goals - SDGS). Αυτό είναι και το κλειδί για να μετατραπεί το ρίσκο της χώρας σε ευκαιρία. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος και η Libra στηρίζουν έμπρακτα τη χώρα με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

- Σε ποιους τομείς διακρίνετε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και συνεργασίες μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα;

Εχουμε εμπιστοσύνη στους Ελληνες και ειδικότερα πιστεύουμε ότι το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο θα ασκήσει θετική επιρροή στις πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε διεθνώς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέξαμε την Αθήνα για την εναρκτήρια ευρωπαϊκή σύσκεψη κορυφής της Concordia. Αναπόφευκτα κοιτάμε τις επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από τους φακούς εκείνων των τομέων που θα αυτοχρηματοδοτηθούν με συνεργασίες Δημοσίου - ιδιωτών. Ετσι, δεν μπορώ να επικαλεστώ ως στόχους τα μεγάλης κλίμακας έργα όπως αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους και αναπλάσεις λιμανιών. Οι οικονομίες αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους για να αυξήσουν το ΑΕΠ και η συνδεόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας πρέπει να ξεκινήσει δημιουργώντας υποδομές ικανές να υποστηρίξουν την αναμενόμενη ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται υποδομές.

- Ακούσαμε στο συνέδριο τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, να λέει ότι στην κρίση φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των αγορών. Θεωρείτε ότι οι πλατφόρμες διαλόγου όπως η Concordia μπορούν να ωθήσουν τους πολιτικούς να δρουν προληπτικά πριν από τις αγορές;

Η ευρωπαϊκή σύσκεψη της Concordia φιλοξένησε πάνω από 600 ηγέτες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβάνοντας τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον μη εκτελεστικό πρόεδρο της Goldman Sachs και πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. H Concordia, ως πλατφόρμα, χαιρετίζει τη συμμετοχή του κοινού όχι μόνο από την πολιτική, αλλά και από τις επιχειρήσεις και από άλλους χώρους επιρροής. Οταν συγκεντρώνονται, λοιπόν, προσωπικότητες απ’ όλους αυτούς τους τομείς στο ίδιο σημείο, μπορούν να βρουν μια κοινή βάση συζήτησης για τα πάντα και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα.

- Υπογραμμίσατε ιδιαίτερα το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Μπορούν άραγε οι Ελληνες πολιτικοί να το εκμεταλλευτούν αυτό και να πετύχουν την πολυπόθητη ανάπτυξη;

Ο σκοπός της ευρωπαϊκής σύσκεψης της Concordia στην Αθήνα είναι να μεταφέρει γνώση και να εκκινήσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία σ’ ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό γεωπολιτικό καθεστώς - βρίσκεται στη συμβολή της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η Αθήνα λοιπόν είναι μια πολύ φυσική επιλογή για να προσελκύσει ποικίλα κοινά που θα συζητήσουν δημόσια τα πιεστικά προβλήματα. Για την Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες πιστεύουμε σταθερά ότι οι συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες για να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και να διατηρηθεί. Ετσι, το ρίσκο θα μετατραπεί σε ευκαιρία.

-Τι θα λέγατε στους Ελληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης;

Είμαστε βέβαιοι για την αντοχή και το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων. Εχω επενδύσει προσωπικά στην επιτυχία της Ελλάδας και ενθαρρύνω τους πολίτες να επενδύσουν στη χώρα, καθώς ανακάμπτει από την οικονομική ύφεση (σ.σ.: η Libra χορηγεί κάθε χρόνο επιχειρηματικά βραβεία σε ελληνικές εταιρείες). Είμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι ως άνθρωποι θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευημερίας. Η Ελλάδα έχει τόσο πολλά να προσφέρει, περισσότερα από όσα ακούμε στις ειδήσεις και από αυτά που θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο. Οι συνεργασίες Δημοσίου - ιδιωτών θα προσφέρουν πολλές ευκαιρίες, οπότε όσοι Ελληνες μετανάστευσαν για οικονομικούς λόγους θα επιστρέψουν στην πατρίδα.

- Ποια ήταν τα σχόλια των ξένων ηγετών για την Ελλάδα στη σύσκεψη της Concordia;

Η Concordia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αυστηρά ακομμάτιστος, με μια αποστολή να χτίσει συνεργασίες για θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Υποστηρίζουμε τις απόψεις που ενθαρρύνουν τις διασταυρούμενες συνεργασίες προκειμένου να προαγάγουμε ένα μέλλον με ευημερία για την Ελλάδα, την Ευρώπη και πέραν αυτών. Εχοντας πει αυτό, ακούσαμε πολλά από όσα συζητήθηκαν τις δύο ημέρες της διάσκεψης από τους ειδικούς ομιλητές και συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου ως γερουσιαστή και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πάντα πίστευα ότι μια ισχυρή Ελλάδα σταθερά συνδεμένη με την Ευρώπη είναι κρίσιμος παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια από κοινού της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η διατλαντική συνεργασία παραμένει ουσιαστική για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διεθνείς προκλήσεις - και αυτό έχει γίνει τις περασμένες επτά δεκαετίες. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι μια συνεκτική Ευρώπη. Κι αυτός είναι ο κεντρικός μοχλός - όχι απλώς η ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και η ασφάλεια των ΗΠΑ. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μόνο αν δράσουμε μαζί».

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 11ης Ιουνίου

Keywords
Τυχαία Θέματα