Γαλλία: Στις κάλπες ξανά οι Γάλλοι για το β' γύρο των βουλευτικών εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατακτά τη Γαλλία την ώρα που η σύζυγός του προσπαθεί να καταπολεμήσει τις φοβίες της. Ο 39χρονος πρόεδρος αναμένεται να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ενώ η Μπριζίτ προσπαθεί να ξεπεράσει τις φοβίες για τις μετακινήσεις. Η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας τρέμει τις μετακινήσεις: είτε είναι με πλοίο, είτε είναι με αεροπλάνο, είτε με τρένο. Η Μπριζίτ αποσυντονίζεται όταν

φεύγει από την έδρα της. Ίσως γι' αυτό ο Μακρόν της κρατάει συνεχώς το χέρι...

Ο «μονάρχης» Μακρόν, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναμένεται να «παγιώσει» την αυτοκρατορία του στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η θεαματική νίκη του στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών έχει προκαλέσει παραλήρημα στους Γάλλους. Όπως και κάθε εμφάνιση του Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ. Όσο για τα δημόσια φιλιά του προεδρικού ζεύγους, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα στα MME. Στην πόλη Toυκέ, όπου ψηφίζει ο Μακρόν, οι καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους καθώς τα μπλουζάκια που γράφουν: «Τουκέ: η πόλη του προέδρου» έχουν μοσχοπουλήσει. Το «τσουνάμι» Μακρόν που σάρωσε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποδυναμώνοντας αισθητά τα παραδοσιακά κόμματα, την Κεντροδεξιά (έλαβε ποσοστό 21,5%) και τους Σοσιαλιστές (9,5%) αλλά και δίνοντας ένα γερό χαστούκι στη γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν (13,2%) αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Η νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να είναι ανανεωμένη, καθώς περισσότεροι από 200 απερχόμενοι βουλευτές δεν θα εκπροσωπούνται πλέον. Η πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου προτού συγκροτηθεί σε σώμα για να εκλέξει τον πρόεδρό της. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές – η οποία μπορεί να είναι ταυτόσημη με αυτήν της οποίας ηγείται τώρα ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, είτε με αλλαγές.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στις μεγάλες πόλεις, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον πρώτο γύρο (11 Ιουνίου), πρώτο αναδείχθηκε το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός!», με τον κεντρώο σύμμαχό του «Modem», με ποσοστό με 32,3%, ενώ η αποχή κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας το 51,29%.

Στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε το 13,20% των ψήφων, η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) το 13,7% των ψήφων μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και προηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο καταβαραθρώθηκε αποσπώντας ποσοστό 9,5%. Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.

Η γαλλική αντιπολίτευση δίνει μάχη επιβίωσης...

Η γαλλική αντιπολίτευση δίνει μάχη επιβίωσης: η Κεντροδεξιά (το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων) αναμένει να εξασφαλίσει από 60 έως 90 έδρες ενώ οι Σοσιαλιστές, που είχαν την πλειοψηφία στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να περιοριστούν στις 20 έως 35 έδρες μαζί με τους συμμάχους τους. Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν «Εθνικό Μέτωπο», που ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, αναμένεται να εξασφαλίσει από μία έως έξι έδρες και η ριζοσπαστική αριστερά και οι κομμουνιστές σύμμαχοί της από 10 έως 25 έδρες.

Το κλίμα «Macromania» έχει επηρεάσει το σύνολο των Γάλλων ψηφοφόρων με τους δημοσκόπους να προβλέπουν ότι, στον σημερινό δεύτερο γύρο ο Μακρόν μπορεί να έχει «δικούς του» βουλευτές από 440 έως 470 στην 577μελή γαλλική Εθνοσυνέλευση, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι Συντηρητικοί του Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Ο «Mακρολέων», όπως χαρακτηριστικά τον παρομοίασε η γερμανική εφημερίδα «Βild», είναι ο νέος Ναπολέων της Γαλλίας. Ο 39χρονος Μακρόν κατάφερε να πείσει περίπου 30 πρωτοκλασάτα στελέχη της γαλλικής Κεντροδεξιάς και των Σοσιαλιστών να αλλάξουν «στρατόπεδο» προκειμένου να εκλεγούν βουλευτές, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Ανάμεσά τους, ηχηρά ονόματα της κυβέρνησης Μακρόν όπως ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ και ο εκπρόσωπος Τύπου, Κριστόφ Καστανέ «φόρεσαν» άλλη κομματική ταμπέλα. Στις εκλογές του 2012 , ο Λε Μερ είχε κατέβει με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ενώ ο Κριστόφ Καστανέ με το κόμμα των Σοσιαλιστών. Όμως στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ήταν υποψήφιοι με το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός». Η απογοήτευση του πρώην ηγέτη των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, που δεν εξελέγη βουλευτής στην περιοχή της Εσόν στον πρώτο γύρο ήταν τέτοια που έσπευσε να ανακοινώσει ότι σήμερα θα ψηφίσει τον υποψήφιο της "Ανυπότακτης Αριστεράς" και όχι τον πρώην Σοσιαλιστή Μανουέλ Βαλς.

Κι ενώ οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες, η Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ αναρρώνει στο σπίτι της.

«Είμαι καλύτερα. Έχω ανάγκη από ξεκούραση λίγες ημέρες ακόμη», τόνισε η Μοριζέ μετά από ένα 24ωρο στο νοσοκομείο Cochin του Παρισιού.

Η βουλευτής που κατεβαίνει υποψήφια με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έπεσε θύμα βάναυσης συμπεριφοράς από άγνωστο άντρα την ώρα που διένειμε φυλλάδια στην εκλογική της περιφέρεια και νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο καθώς μετά την επίθεση που δέχτηκε έπεσε αναίσθητη. Στο προσκεφάλι της βρέθηκε o πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα