Η καπνιστή φράουλα από το Κιάτο

Το φίλεμα της Λέλας - Μια μικρή οικογενειακή μονάδα στο Κιάτο παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο μαρμελάδες, τσάτνεϊ, γλυκά κουταλιού και σάλτσες υψηλής ποιότητας, χωρίς συντηρητικά, από φυσικά φρέσκα υλικά

Του Κώστα Τσαούση

Oλα τα πράγματα έχουν την αφετηρία τους. Και στην περίπτωσή μας στην αφετηρία υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα που γράφει ένα γυναικείο όνομα: «Λέλα». Για τους πιο υποψιασμένους το όνομα της Λέλας πηγαίνει αγκαζέ με το φίλεμα - το ξακουστό φίλεμα που κρατούσε για το τέλος όταν τα παιδιά της μάζευαν τα πιάτα από τα τραπέζια των πελατών. Το ίδιο έκανε

και στο οικογενειακό τραπέζι μετά το γεύμα. Οπως λέει η κόρη της, η Σοφία Δημητρίου, «η Λέλα, η μαμά μας, είχε πάντοτε μια γλυκιά γεύση να μας κεράσει μετά το φαγητό. Μας έμαθε να αγαπάμε τα φρούτα και τα λαχανικά και ο τρόπος της ήταν μοναδικά γευστικός».

Κάπου εδώ, σε αυτό το σημείο, η μνήμη και η νοσταλγία δίνουν τη θέση τους στην πραγματικότητα. Η Σοφία Δημητρίου και ο Γιώργος Τασινόπουλος ξεκίνησαν το 2012, στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις, να φτιάχνουν προϊόντα στο εργαστήριό τους, μια μικρή οικογενειακή μονάδα στο Κιάτο που ανταποκρίνεται πλήρως στις επιταγές των καιρών, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους να μείνουν πιστοί στο «Φίλεμα της Λέλας». Οπως λένε οι ίδιοι, «η διαδικασία που φτιάχνουμε τα προϊόντα μας είναι ακριβώς ίδια με την παραδοσιακή: μικρές κατσαρόλες, σιγανή φωτιά, φρέσκα φρούτα και μπόλικη αγάπη! Παρασκευάζουμε μαρμελάδες, τσάτνεϊ, γλυκά κουταλιού και σάλτσες υψηλής ποιότητας χωρίς συντηρητικά, από φυσικά φρέσκα υλικά. Είμαστε γνωστοί για τα προϊόντα μας από 100% φυσικά φρέσκα υλικά χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και τεχνητών γλυκαντικών. Στόχος μας είναι η δημιουργία και παραγωγή προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας, υψηλής ασφάλειας και ποιότητας και εκπληκτικής γεύσης. Στο εργαστήριό μας τηρούνται όλοι οι σύγχρονοι κανονισμοί ασφάλειας και ποιότητας παραγωγής που πιστοποιούνται από τους οργανισμούς Letrina S.A. και Cosmocert».

Καινοτομία

Σε κάθε περίπτωση, η Σοφία και ο Γιώργος δεν έμειναν στην… ασφάλεια ενός μικρού τοπικού εργαστηρίου αναμασώντας ιστορίες από τα παλιά. Θέλησαν να συμβάλουν κι εκείνοι στο κύμα της καινοτομίας που έρχεται να συνδέσει τη δυναμική αγροτοδιατροφική οικοτεχνία της περιφέρειας τόσο με την παράδοση όσο και με την εξέλιξη των τάσεων και των συμπεριφορών των υποψιασμένων καταναλωτών ανά τον κόσμο.

Η Σοφία Δημητρίου και ο Γιώργος Τασινόπουλος

Για παράδειγμα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, «οι μαρμελάδες μας φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο μεν, αλλά σε μοντέρνα και υγιεινή εκδοχή. Αφαιρέσαμε τη ζάχαρη και προσθέσαμε χυμό σταφυλιού, ο οποίος έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ήπια γλυκιά γεύση και επιτρέπει στα φρούτα να αναδείξουν όλο τους το άρωμα και τη γεύση».
Δίπλα στις μαρμελάδες πρόσθεσαν τα τσάτνεϊ, που είναι ιδιαίτερες σάλτσες φτιαγμένες από φρούτα και λαχανικά με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα και απευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Οσοι τα έχουν δοκιμάσει τα θεωρούν την πιο νόστιμη λύση για την ομελέτα, τα σάντουιτς, το ψημένο κρέας, τα τυριά κ.λπ. Η τελευταία δημιουργία τους είναι ένα τσάτνεϊ με καπνιστή φράουλα που πέρα από συνοδευτικό για κρεατικά και τυριά προτείνεται αυτό το καλοκαίρι για να απογειώσει ένα καλό πρόβειο γιαούρτι ή ένα παγωτό μαστίχα. Τέλος, οι δυο τους δεν είπαν να αφήσουν στην μπάντα τις παραδοσιακές συνταγές της μαμάς τους. Ετσι, δίπλα στις μαρμελάδες της σύγχρονης απαιτητικής διατροφής και τα ιδιόρρυθμα τσάτνεϊ φιγουράρουν τα γλυκά του κουταλιού και τόσα άλλα. Για περισσότερα: https://tofilematislelas.gr.

Σκληρή προσπάθεια

Η Σοφία και ο Γιώργος παλεύουν για χρόνια με τις γεύσεις. Αυτή είναι η καθημερινή τους μάχη και η καθημερινή τους χαρά. Αλλωστε και οι δύο πιστεύουν ότι «το οικογενειακό τραπέζι στην Ελλάδα από πάντα αποτελούσε μια μυσταγωγική σχεδόν διαδικασία: η προετοιμασία, η επιλογή των υλικών, το μαγείρεμα, το στρώσιμο του τραπεζιού, οι μυρωδιές, οι κουβέντες, οι μουσαφίρηδες, οι παραπάνω μερίδες, τα μυστικά της συνταγής της μαμάς». Ας επιστρέψουμε, όμως, στο 2012, όταν εν μέσω κρίσης ο Γιώργος και η Σοφία αποφάσισαν να κάνουν την απόλυτη ανατροπή στη ζωή τους: να αλλάξουν πλήρως επαγγελματική δραστηριότητα και να γίνουν παραγωγοί. Σε ένα τοξικό οικονομικό περιβάλλον, όπου οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις χρειάζονται πραγματικά τολμηρούς και αποφασισμένους ανθρώπους, δημιουργήθηκε λοιπόν η εταιρεία Το Φίλεμα της Λέλας με στόχο την παραγωγή προϊόντων από φρέσκα φρούτα και λαχανικά φτιαγμένα από παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές.

«Η επιτυχία έρχεται πάντοτε από τη σκληρή και ασταμάτητη προσπάθεια. Το να δημιουργήσεις και να παραγάγεις παραδοσιακά προϊόντα και να τα συμμορφώσεις σε διεθνή πρότυπα ώστε να μπορούν να γίνουν εξαγώγιμα είναι μια διαδικασία που οι απαιτήσεις της είναι πολύ σκληρές και απαιτούν σεβασμό, εξειδίκευση, τεχνογνωσία και συνέπεια», λέει ο Γιώργος, που είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Μέσα σε μία πενταετία η εταιρεία αναπτύχθηκε ταχύτατα, η γκάμα των προϊόντων μεγάλωσε και η έμπνευση για δημιουργία είναι συνεχής. Πρόσφατα, δημιούργησαν μια σειρά από πρωτότυπα τσάτνεϊ παντρεύοντας φρούτα με λαχανικά: ρόδι με μέντα, σύκο με καυτερές πιπεριές, καρότο με μήλο, καπνιστή φράουλα με κρεμμύδι.

«Είμαι πολύ χαρούμενη με τη νέα σειρά των τσάτνεϊ γιατί είναι πραγματικά ανατρεπτικοί αλλά τόσο ταιριαστοί συνδυασμοί και η ανταπόκριση από τους πελάτες μας ενθουσιώδης», λέει η Σοφία και ο Γιώργος συμπληρώνει: «Ηδη οι νέες μας γεύσεις ταξίδεψαν σε πελάτες μας στην Ευρώπη και το Μπαχρέιν και η αποδοχή είναι ιδιαίτερη. Αυτό και μόνο σίγουρα μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με αισιοδοξία».

Από το Κιάτο, όπου η οικοτεχνία προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε άλλους τοπικούς παραγωγούς, τα προϊόντα της εταιρείας ταξιδεύουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς διαθέτουν πλέον μια πινελιά κοσμοπολιτισμού στις συσκευασίες τους, μια πινελιά από το έμπειρο χέρι του Μιχάλη Αγγελακόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα