Νέο δίλημμα για την Τερέζα Μέι: Να υποχωρήσει, ή να ηττηθεί;

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αντιμετωπίζει ένα ακόμα επώδυνο δίλημμα στο πλαίσιο του Brexit: να υποκύψει στους αντάρτες μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, που θέλουν να έχουν τη δύναμη να ασκήσουν βέτο στην τελική συμφωνία για το Brexit ή να αντιμετωπίσει μια δυνητικά καταστροφική ήττα.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών κατηγορούνται ότι αψήφισαν τις εντολές της May την Τετάρτη και ψήφισαν μια τροπολογία στο νόμο- ναυαρχίδα, που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Επιθυμούν να δοθεί στο Κοινοβούλιο "ουσιαστική ψήφος" να αποδεχθεί την τελική συνθήκη του Brexit - και επιδιώκουν να το εγγυηθούν αυτό στο κείμενο του νομοσχεδίου.

"Κανείς δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα για να υπονομευθεί η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία", δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Chuka Umunna. "Χρειαζόμαστε λεπτομερή εξέταση για το Brexit, όχι μια λευκή επιταγή για τους υπουργούς της κυβέρνησης."

Χωρίς αυτόματη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη ήττα επί της τροπολογίας, η οποία πιθανότατα θα ψηφιστεί στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Μια ήττα ή μια υποχώρηση αυτή τη στιγμή θα ήταν ένα χτύπημα για την May, η οποία προέρχεται από την εξασφάλιση μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής στο Brexit, σχετικά με τους όρους του διαζυγίου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Επέστρεψε στην πρωτεύουσα του Βελγίου την Πέμπτη, όπου αναμένει να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα