Μπροστά στο φάσμα της συρρίκνωσης η γερμανική αγορά ακινήτων

Η γερμανική επενδυτική αγορά για εμπορικά ακίνητα βρίσκεται στο καλύτερο έτος της, από το 2007 τουλάχιστον, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του συγκεκριμένου κλάδου. Εντούτοις, στους επόμενους δώδεκα μήνες, ο όγκος των συναλλαγών είναι πιθανό να μειωθεί ελαφρά. Αφενός, η αγορά εξαντλείται και, αφετέρου, το επίπεδο τιμών που έχει επιτευχθεί τώρα καθιστά λιγότερο πιθανό ότι θα επιτευχθούν περαιτέρω κέρδη αξίας από τους κυνηγούς των αποδόσεων.

"Η αγορά δεν αποδυναμώνεται από την έλλειψη κεφαλαίων αλλά από την έλλειψη ελκυστικών προσφορών,

ειδικά στον τομέα των γραφείων, όπου υπάρχει σημαντική έλλειψη", λέει ο Matthias Leube, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers International Deutschland GmbH.

Σύμφωνα με την Savills Immobilien Beratungs-GmbH, οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο φέτος, που οι ιδιοκτήτες έχουν γίνει ολοένα και πιο πρόθυμοι να πουλήσουν τα ακίνητά τους και να αποκομίσουν κέρδη. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους συνέχισαν να κάνουν αγορές. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αναμένει τώρα ρεκόρ συναλλαγών περίπου 60 δισ. ευρώ για το 2017 και περίπου 50 δισ. ευρώ για το 2018.

"Πολλά θα εξαρτηθούν από την τάση πώλησης το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από την προσφορά. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, θα μπορούσε να ανέλθει σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ." Αν καταβυθιστεί καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες γίνονται μακροπρόθεσμοι ιδιοκτήτες, μπορεί να φτάσει μόνο τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ ". λέει ο Matthias Pink, επικεφαλής της έρευνας της Γερμανίας στο Savills.

Οι εκτιμήσεις των άλλων παρατηρητών της αγοράς είναι παρόμοιες. Η Colliers βλέπει πάνω από 55 δισ. ευρώ το 2017 και λίγο λιγότερο το 2018 εάν οι τάσεις στον κλάδο παραμείνουν. Η BNP Paribas Real Estate προβλέπει 58 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2017, το υψηλότερο από το 2007 και όγκο "πολύ πέραν των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ" για το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα