Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καθαρισμού θαλασσών: «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη Θάλασσα»

Την καινοτόμο ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη Θάλασσα» υλοποιεί στη χώρα μας η περιβαλλοντική οργάνωση MEDASSET, σε συνεργασία με το DoitEco Project.

Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καθαρισμού των θαλασσών από εγκαταλελειμμένα δίχτυα που βρίσκονται σκαλωμένα πάνω σε βράχους και ναυάγια, αποτελώντας θανατηφόρες παγίδες για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες και την ανακύκλωσή τους σε πρώτης ποιότητας νήμα (ECONYL®), που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία

της ένδυσης και άλλων προϊόντων, όπως χαλιά. Η πρωτοβουλία αυτή προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας-μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υπαρχόντων πόρων και μείωση των απωλειών των πόρων και υλοποιείται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πρωτοβουλία αυτή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν και οι νικητές διαγωνισμού που έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκστρατειών του MEDASSET, σε συνεργασία με το Κολέγιο τέχνης και design ΑΚΤΟ και του DoitEco Project, όπου οι διαγωνιζόμενοι-σχεδιαστές παρουσίασαν δημιουργίες τους για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα από νήμα ECONYL®, δηλαδή νήμα από δίχτυα, στο ευρύτερο κοινό.

Το «Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear» τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης-Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τη UNESCO. Yποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Το DoitEco Project περιλαμβάνει μία σειρά οικολογικών δράσεων, οι οποίες στηρίζονται στις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και σκοπό έχουν την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των εταιριών σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. To MEDASSET ιδρύθηκε στην Αγγλία, το 1988. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και εταιρία περιορισμένης κατ' εγγύησης (LBG), μόνιμο μέλος-παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεργάζεται στενά με το MEDASSET Ελλάς, ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1993 και είναι εταίρος στο Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP).

Keywords
Τυχαία Θέματα