Ναυλώνοντας καράβια από το Διαδίκτυο

του Κώστα Τσαούση

Ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος, με καταγωγή από τη Λευκωσία της Κύπρου, είχε την τύχη να δει το δημιούργημα του -τη startup με την επωνυμία VesselBot- να επιλέγεται ανάμεσα σε 17.000 νεότευκτες εταιρείες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχει στο διάρκειας 100 ημερών πρόγραμμα επιτάχυνσης της επιχειρηματικής ιδέας του PortXL, ενός φορέα που στήθηκε και έχει έδρα το λιμάνι του Ρότερνταμ.


Για τη VesselBot και τον εμπνευστή και δημιουργό της διάβασα για πρώτη φορά στη στήλη Ειδικός Εκκαθαριστής

στο www.newmoney.gr (21/3/2016): «Οι 2 στις 12 είναι ελληνικές. Μια μικρή επιτυχία που ξεπερνά το μέγεθός μας και δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι και η μοναδική διέξοδος για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη των αγορών και γενικότερα της οικονομίας. Είναι αλήθεια πως άργησα να διαβάσω την ίδια την ανακοίνωση του PortXL, του επιταχυντή των σχεδίων και προγραμμάτων startup εταιρειών που έστησαν με καταπληκτική δεξιοτεχνία οι Ολλανδοί στο λιμάνι του Ρότερνταμ, προσελκύοντας κεφάλαια και επενδυτές, αλλά και στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Ετσι, ανάμεσα σε 12 εταιρείες που επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο οι δύο προέρχονται από την Ελλάδα και αναδείχθηκαν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα όπως εκείνα του egg (Eurobank - Corallia) και του πειραιώτικου Blue Growth.Πρόκειται για τις εταιρείες Vesselbot (www.vesselbot.com) και XYZ (www.xyzlaserscanning.com). Οι δύο εταιρείες από την Ελλάδα είναι μαζί με εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κροατία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Κολομβία και η παραμονή τους στο πρόγραμμα κρατά 100 όλες και όλες μέρες. Το αρχικό δείγμα των εταιρειών έφτασε τις 17.000 εταιρείες. Από αυτό το δείγμα και ένα πρώτο αλλά καλό ξεδιάλεγμα κλήθηκαν 25 για να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μπροστά σε ένα ακροατήριο εξειδικευμένων στελεχών από τους τομείς της ναυτιλίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, των μεταφορών και των logistics, των χημικών - διυλιστηρίων καθώς και της ενέργειας».


Ο Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος φτιάχνει τη VesselBot το 2015. O ίδιος προσωπικά -μέλος του συνδέσμου ACCA UK από το 2006- έχει εργαστεί από το 2000 σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς όπως οι PWC (Ελλάδα), SAIPEM (Κύπρος), Bernhard Schulte Shipmanagement (Ελλάδα), Geneva Group (Κύπρος) και Fortis (HB). Εχει αποκομίσει αρκετές εμπειρίες όσον αφορά σε θέματα στρατηγικής, οικονομικών, business development και διαχείρισης προσωπικού τόσο μέσα από οργανικές θέσεις που κατείχε στις εταιρείες στις οποίες έχει εργαστεί όσο και από αυτές που έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος στις αγορές της Αγγλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Εθνική Asset Management, Eurobank, OTE, Starbulk Shipping και Ionia Ship Management. Η VesselBot μπορεί να μετρά κάποιους μήνες ζωής, αλλά δεν είναι μια άγνωστη startup στο εγχώριο οικοσύστημα. Αλλωστε επιλέχθηκε και συμμετέχει στον 3ο κατά σειρά κύκλο του egg που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.


Η ίδια η εταιρεία στη σχετική ενότητα του site του egg δίνει τα διαπιστευτήριά της: «Η VesselΒot είναι μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας, η οποία θα επιτρέπει τόσο στους πλοιοκτήτες όσο και στους ναυλωτές να εντοπίζουν τον ιδανικό αντισυμβαλλόμενο. Ο στόχος και το όραμα της VesselBot είναι να παράσχει στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο μέσω του οποίου θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση στα λειτουργικά κόστη, καθώς και στον απαιτούμενο χρόνο για τη διεκπεραίωση ναυλώσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών και των δύο εμπλεκόμενων μερών».

Λίγες ημέρες πριν ρώτησα τον εμπνευστή και ιδρυτή της VesselBot Κωνσταντίνο Κωμοδρόμο -ο ίδιος προσδιορίζεται ως The Matrix Thinker στη εταιρεία- για τον βασικό λόγο που θα τον εμπιστευτεί κανείς σε μια αγορά που στηρίζεται κυρίως στην παράδοση αλλά και στον λόγο. Γιατί να μπλέξει με την τεχνολογία; Γιατί να αλλάξει τον τρόπο δουλειάς του; Η απάντησή του ήταν η εξής: «Με βάση την υφιστάμενη πρακτική σήμερα οι ναυλώσεις πλοίων εμπορικής ναυτιλίας διενεργούνται μέσω του παραδοσιακού καναλιού των ναυλομεσιτών, οι οποίοι επικοινωνούν με τους δυνητικούς πελάτες τους μέσω τηλεφώνου ή email προτείνοντας πληθώρα φορτίων ή καραβιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου όγκου κατακερματισμένων πληροφοριών που πρέπει να αναλυθούν με μη αυτοματοποιημένο τρόπο από τα τμήματα ναυλώσεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να ληφθεί η απόφαση για τον ιδανικό αντισυμβαλλόμενο με τον οποίο θα γίνει η συναλλαγή.

Επιπλέον η έλλειψη της δυνατότητας πρόσβασης σε μεγάλο όγκο συγκεντρωμένων πληροφοριών αναφορικά με τα δεδομένα της αγοράς την τρέχουσα χρονική στιγμή έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι πάντα δυνατή η λήψη της πιο συμφέρουσας απόφασης και για τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη. Η VesselBot έρχεται να προτείνει λύση στο παραπάνω πρόβλημα μέσω της αυτοματοποίησης των πληροφοριών της αγοράς που συγκεντρώνει στην πλατφόρμα του. Ετσι, με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ναυλώσουν τα πλοία τους μέσω της VesselBot θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν συμφέρουσες αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται στην ανάλυση των δεδομένων της αγοράς σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μέσα από την πλατφόρμα θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τους προτεινόμενους προς συνεργασία αντισυμβαλλόμενους πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. Ο ειδικός αλγόριθμος της VesselBot για να καταλήξει στη διάθεση προτάσεων αναλύει οικονομικά, τεχνικά, γεωγραφικά και εμπορικά δεδομένα ώστε να κατατάξει σε σειρά τις καλύτερες προτεινόμενες επιλογές».


Ο Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος στα 35 του χρόνια έχει και την εμπειρία και τη γνώση της αγοράς στην οποία επέλεξε να δραστηριοποιηθεί με ένα καινοτομικό στη βάση του προϊόν-υπηρεσία και οι 100 ημέρες του Ρότερνταμ θα προσθέσουν αξία στη δουλειά του. Αξία που έχει άμεση σχέση με δικτυώσεις, επενδυτές και χρηματοδοτήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα