Κλιμακώνεται η κόντρα Γερμανίας-Κομισιόν για τραπεζικές διασώσεις

Η Γερμανία είναι έτοιμη για μία νέα κόντρα με την Κομισιόν αναφορικά με την ενίσχυση των κανόνων που αφορούν τις τραπεζικές διασώσεις και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται πριν από δύο χρόνια και με στόχο να σταματήσουν οι φορολογούμενοι να «πληρώνουν» τα λάθη των τραπεζών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των κανόνων και κυρίως αυτού που θέλει τους μετόχους των τραπεζών

να επιβαρύνονται με το κόστος της διάσωσης. Η γερμανική προειδοποίηση καταφθάνει λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός εγγράφου της Κομισιόν, το οποίο συστήνει «χαλάρωση» αυτών των κανόνων.

Οι δύο πλευρές ξεκινούν την κόντρα ενώ εκκρεμεί το deabate για τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων που κατέθεσαν πέρυσι οι G20.

«Προκειμένου να έχουμε ένα αξιόπιστο και ικανό να εφαρμοστεί καθεστώς διάλυσης τραπεζών στην Ε.Ε., θα πρέπει να «περάσουμε» τις προτάσεις του G20 στους ευρωπαϊκούς νόμους», τονίζει το γερμανικό υπουργείο.

Πάντως ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Jonathan Hill, υπογράμμισε πρόσφατα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις εφαρμογής αυτών των κανόνων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η απαίτηση το βάρος της διάσωσης μίας τράπεζας να το φορτώνονται οι μέτοχοι και οι πιστωτές της, είναι η βάση προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην χρεώνονται. Βάσει της οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) που τέθηκε σε εφαρμογή το 2014, απαιτείται ότι θα πρέπει να «απορροφάται» το 8% του μετοχικού κεφαλαίου και των χρεών μίας τράπεζας πριν αυτή έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης.

Αν και η παραπάνω απαίτηση τίθεται σε εφαρμογή μόνο όταν μία τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει εκ των προτέρων να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα