Ν. Καραμούζης: «Έχουμε μια ευκαιρία για αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός»

Την εκτίμηση ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί θετικό βήμα, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπει την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διατύπωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος του Δ.Σ Νίκος Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank χρειαζόταν Ευρώπη και ΔΝΤ να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ώστε

να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις.

«Παρά τις πρόσφατες όντως θετικές εξελίξεις με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που επιβεβαιώνονται και από την πορεία και αντίδραση των αγορών, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας: «Μια πιο ευνοϊκή και συγκεκριμένη απόφαση στο χθεσινό Eurogroup για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτάχυνε τις θετικές εξελίξεις. Αλλά έγιναν κάποια θετικά βήματα, ενώ η εκταμίευση της δόσης, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των προσδοκιών, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στο βασικό ζητούμενο για την οικονομία μας που είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση ευνοϊκού οικονομικού κλίματος».

Ο Πρόεδρος της Eurobank κάλεσε την κυβέρνηση να προσανατολιστεί σε φιλικές στις επενδύσεις πολιτικές. «Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις. Για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτούνται απλά πράγματα. Επομένως, να κάνουμε τη χώρα μας τόπο εξαιρετικά ελκυστικό και φιλικό για οικονομική δραστηριότητα, απασχόληση, επενδύσεις, καινοτόμες δράσεις και μονιμότερη κατοικία για διαμονή και επιχειρηματική δράση για τους πολίτες του κόσμου. Με τη βελτίωση των συνθηκών, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε δυναμικά μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, μια μοναδική επενδυτική ώθηση, για να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του λαού μας και για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία».

Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Για τον κ. Καραμούζη απόλυτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις». Όπως είπε «η συνέπεια θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών, θα περιορίσει τις αβεβαιότητες, θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές και θα επιταχύνει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Για τον ίδιο «δεν δικαιολογείται με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία να πληρώνουμε 250 πόντους βάσης παραπάνω, και να μην μπορούμε να δανειστούμε, αλλά και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P και Moody’s». Και συνέχισε: «Οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την περίοδο 2018-2023 φαίνεται να είναι περιορισμένες, € 7δις ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, € 11 δισ σύμφωνα με το ΔΝΤ. Είναι δυνατόν μία χώρα με τις δικές μας δυνατότητες να μην μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα άνοιγαν τις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε €7δις ετησίως και να εξαρτώμεθα συνεχώς από τις διαθέσεις και τους πολιτικούς κύκλους των πιστωτών;», αναρωτήθηκε.

Στρατηγική ανασυγκρότησης

Ο κ. Καραμούζης τόνισε πως «ήρθε επιτέλους η ώρα να χαράξουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και στρατηγική παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζεται σε πρωτοβουλίες που έχουν χιλιοειπωθεί, αλλά δεν υλοποιούνται επαρκώς:

-στην οικονομική εξωστρέφεια,
-τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα έργα υποδομών,
-τη θεσμική σταθερότητα,
-την άνθιση της επιχειρηματικότητας,
-τις ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές,
-τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας,
-το ελκυστικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον,
-την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων,
-το σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο,
-την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και
-τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που είναι ο μεγάλος ασθενής».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη «η συνεχής και ενεργός υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Κάλεσμα σε όλους

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Eurobank και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών «είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης, καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις που ήδη υπάρχουν, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών στις προοπτικές της χώρας, διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό πλαίσιο επιχειρηματικής και επενδυτικής δράσης».

Μια επιχειρητικότητα, που σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα στηρίζεται στον κρατισμό και την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά θα στέκεται επάξια στη διεθνή αγορά, θα επενδύει, θα αναλαμβάνει κινδύνους και θα επιβραβεύεται για αυτούς, θα προάγει την καινοτομία, θα υιοθετεί τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, θα σέβεται τις εργασιακές σχέσεις, θα έχει σύγχρονη αντίληψη κοινωνικής ευθύνης και θα μοιράζει μέρος του μερίσματος επιτυχίας σ' όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Τέλος ο κ. Καραμούζης απηύθηνε κάλεσμα σε όλους: «αν είναι να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να αφήσουμε πίσω μας τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις ιδεολογικές εμμονές, την εσωστρέφεια και τον κρατισμό. Ας δούμε επιτέλους την κρίση και τις προκλήσεις της σαν μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα