Γιατί ο Μακρόν «κρύβεται» από τα ΜΜΕ;

Ο Ντοναλντ Τραμπ τουιτάρει πέντε φορές τη μέρα ενώ παραχωρεί συνεντεύξεις και μάλιστα εκτενείς, σε τακτική βάση. Στη Γαλλία, τα πράγματα είναι αλλιώς: ο Μακρόν έγινε πρόεδρός τον περασμένο μήνα και από τότε έχει σχεδόν... εξαφανιστεί.

Περιορίστηκε να δώσει μια σύντομη συνέντευξη σε μια εφημερίδα, άφησε την υπόθεση twitter στην ομάδα επικοινωνίας του και απέφυγε γενικότερα να έχει απευθείας επαφή με τα παραδoσιακά media.

Οι ματιές που κατάφερε να ρίξει ο γαλλικός λαός στον 39χρονο ηγέτη έχουν περιοριστεί σε αυστηρά ελεγχόμενες ομιλίες και βιντεάκια για το Facebook, όπως εκείνο που έδειχνε τη χειραψία Μακρόν – Τραμπ κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι την Κυριακή θα πετύχει ιστορική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση την Κυριακή. Το ερώτημα είναι αν θα κρατήσει στο πλευρό του τους πολίτες και όταν αρχίσει να κυβερνά τη χώρα.

«Οι αραιές εμφανίσεις θα είναι δύσκολο να συνεχιστούν την εποχή των social media» αναφέρει ο Philippe Moreau Chevrolet, σύμβουλος επικοινωνίας και καθηγητής στο ινστιτούτο Sciences Po στο Παρίσι. «αυτό μπόρεσε να λειτουργήσει τη δεδομένη περίοδο, δεν φαίνεται όμως ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και κατά την περίοδο διακυβέρνησης. Ο Μακρόν έχει αποδείξει ένα πράγμα – το εκλογικό σώμα είναι πολύ ευμετάβλητο».

Ο Μακρον έχει επιλέξει να εμφανίζεται σπάνια στα ΜΜΕ, βάσει στρατηγικής: να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο λόγος του, καθώς, όσο πιο σπάνια μιλά κανείς, τόσο πιο πολύ τραβά την προσοχή.

Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι έτσι έχει αποξενώσει μια ομάδα που οι προκάτοχοί του πάλεψαν σκληρά να κερδίσουν: τα γαλλικά media.

Ο Ολάντ επεδίωκε να καλεί δημοσιογράφους κάθε εβδομάδα στα Ηλύσια Πεδία, ενώ ο Σαρκοζί είχε μια έξυπνη προσέγγιση: αιφνίδιες εμφανίσεις οι οποίες παρεμβάλλονταν σε περιόδους κόπωσης.

Η στρατηγική του νέου προέδρου βασίζεται στις τεχνικές που εφηύρε ο Jacques Pilhan, γκουρού επικοινωνίας και παίκτης του πόκερ που εργαζόταν για τον Φρ. Μτιτεράν, τον Σοσιαλιτή που κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της Γαλλίας κατά τη δεκαετία του '80 και είχε μάλιστα το παρατσούκλι «η σφίγγα» λόγω των μεγάλων περιόδων που απέφευγε να μιλά δημοσίως.

Η κεντρική ιδέα της στρατηγικής του Pilhan ήταν ότι ένας ηγέτης πρέπει να παραμένει μακριά από την πολιτική τριβή. Δηλαδή ο πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας άλλος «Δίας», βασιλιάς των θεών που πετά κεραυνούς στη γη και λέει λίγα και προσεγμένα λόγια σοφίας,, εντυπωσιάζοντας τους ψηφοφόρους.

Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Μακρόν στις 14 Μαΐου έχει δώσει μόλις 6 συνεντεύξεις Τύπου και μέσα σε περιορισμένα πλαίσια. Στη μοναδική του συνέντευξη στη Journal du Dimanche ανέφερε εξάλλου ότι σχεδιάζει το κάθετι, από ομιλίες μέχρι δημόσιες εμφανίσεις, πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως είπε, «μόνον έτσι κερδίζεις τον σεβασμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα