Δημοψήφισμα α λα βρετανικά ζητούν οι πολίτες της ΕΕ

Το 53% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Pew θα επιθυμούσαν να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ, όπως έγινε και στη Βρετανία το περασμένο καλοκαίρι. Όπως προκύπτει από την έρευνα μόνο το 18%, εξ αυτών, ή ένας τους πέντε, θα επιθυμούσαν την αποχώρησή

τους από την Ένωση, σε στυλ... brexit.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 9,935 ατόμων σε 10 χώρες, μεταξύ αυτών και η Βρετανία, στα οποία διαβιεί το 80% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης υπογραμμίζει την πίεση που δέχονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης να διασφαλίσουν ότι η Μ. Βρετανία θα πληρώσει το τίμημα για το Brexit, ώστε αυτό να αποτελεί ένα αντικίνητρο για τις άλλες χώρες που μπορεί να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Οι συζητήσεις για το Brexit αναμένεται να ξεκινήσουν την άλλη εβδομάδα, και ενλω πλησιάζει η επέτειος από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας.
Ελλάδα και Ιταλία είναι οι χώρες όπου παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά που επιθυμούν αποχώρηση από την ΕΕ, μολονότι και σε αυτές η μεγάλη πλειοψηφία προτιμά την παραμονή.

Το 69% ανέφερε πως η αποχώρηση των Βρετανών θα είναι μια κακή εξέλιξη για την ΕΕ, ενώ το ίδιο πιστεύει πάνω από το 48% των ίδιων των Βρετανών.
Επίσης, το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και όχι τόσο η ΕΕ θα πρέπει να ελέγχουν την παράνομη μετανάστευση, ενώ το 51% επιθυμεί η κάθε χώρα να διαπραγματεύεται τις εμπορικές της συμφωνίες.
Το 63% ανέφερε ότι έχει θετική άποψη για την ΕΕ – με την πλειοψηφία των Ελλήνων να διαφωνούν – και το 49% ανέφερε ότι πιστεύει πως οι Γερμανοί έχουν υπερβολικά μεγάλη επιρροή στη λήψη αποφάσεων στην Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα