Μυτιληναίος: Οι κρυμμένες αξίες που ξεκλείδωσε ο εταιρικός μετασχηματισμός

Του Δημήτρη Παφίλα

Ξεκλειδώνουν σταδιακά οι κρυμμένες αξίες του εταιρικού μετασχηματισμού στον όμιλο Μυτιληναίου. Οσα δεν έφταναν στους μετόχους λόγω της προηγούμενης δομής άρχισαν να αποκαλύπτονται, καθώς τα κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 548,5% (80,7 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση μάλιστα δήλωσε ότι το 2017 ενδέχεται να ξεπεραστεί η αρχική οδηγία (guidance) των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε αναφέρει για το 2017 πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων και φόρων 300

εκατ. και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφερόμενος στα αποτελέσματα επισήμανε την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού και την απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού, εξελίξεις που καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στην εταιρεία και σηματοδοτούν τη νέα εποχή. Η διοίκηση όμως αναμένει καλύτερη πορεία των προβλέψεων για τέσσερις λόγους: ήδη οι spot τιμές αλουμινίου ξεπέρασαν τα 2.000 δολάρια ανά τόνο, υπάρχει συνεχής έλεγχος του κόστους, το μερίδιο λιανικής αυξάνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ καθίσταται πιο ευχερής η ανάληψη νέων συμβάσεων στον τομέα ολοκληρωμένων έργων υπό τη νέα δομή. Ο όμιλος Μυτιληναίου όσον αφορά τις προοπτικές του 2017 επισήμανε: «Εστιάζουμε στην ισχυρή ανάπτυξη των επιχειρηματικών τομέων και στην επιτάχυνση των συνεργειών της εταιρικής συγχώνευσης, που θα δημιουργήσουν περαιτέρω αξία για τους μετόχους».

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων προς τους αναλυτές, που ήταν η πρώτη μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, η διοίκηση τόνισε: α) Την ολοκλήρωση του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,10%. Οπως επισημάνθηκε, η εταιρεία θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά προτίμησε να δώσει απόδοση. β) Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 80,7 εκατ. ευρώ. γ) Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,564 ευρώ έναντι 0,106 την αντίστοιχη περίοδο του 2016. δ) Τα κέρδη ΕBIDTA διαμορφώθηκαν σε 156,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 56,5%. ε) Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 811,4 εκατ. ευρώ, με άνοδο 27,6%, που είναι και επίδοση-ρεκόρ. Στον ισολογισμό ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 651 εκατ. από 618 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 101 εκατ. από 198 εκατ. ευρώ (η εταιρεία έδωσε στη ΔΕΗ ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ μέσω της συμφωνίας για το νέο τιμολόγιο ρεύματος). Επιπλέον, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 11,8% από 3,45% το 2016.

Αναλυτικά, η εικόνα ανά τομέα έχει ως εξής:

Μεταλλουργία - αλουμίνιο: Τα έσοδα ανήλθαν σε 275,1 εκατ. ή 33,9% των συνολικών εσόδων. Τα κέρδη ΕBIDTA υπερδιπλασιάστηκαν σε 80,5 εκατ. ευρώ έναντι 37 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2016 (αύξηση 117,6%). Το ρεκόρ της υψηλής κερδοφορίας ήταν αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης του κόστους, αλλά και της χαμηλής τιμής των πρώτων υλών και των φορτίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη ΕBIDTA ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2016 σε 80,5 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή αλουμινίου 2.200 δολάρια ανά τόνο, ενώ το α’ εξάμηνο του 2011 αντίστοιχα ήταν 30,6 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή αλουμινίου 3.000 δολάρια ανά τόνο. Ας σημειωθεί ότι η τιμή spot ήδη έφτασε στο υψηλό των 2.035 δολαρίων, ενώ οι προβλέψεις διεθνών οίκων (Goldman Sachs) αναφέρουν ότι οι επόμενες τιμές-στόχοι υπολογίζονται σε 2.100-2.200 δολάρια ανά τόνο.

Ενέργεια - αέριο: Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 56%, στα 239 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της σταθερής ενίσχυσης της εταιρείας στη λιανική ρεύματος αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων του τομέα. Ο όμιλος Μυτιληναίος είναι ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μέσω της Protergia είναι ο μεγαλύτερος εγχώριος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος με μερίδιο 3,55%.

Ολοκληρωμένα έργα - Υποδομές: Τα κέρδη ΕBIDTA ανήλθαν σε 46,8 εκατ. έναντι 42,1 εκατ. ευρώ το 2016.

Σε ερώτηση των αναλυτών για ενδεχόμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώλησής τους χωρίς τα υδροηλεκτρικά, ενώ σημείωσε ότι αλλάζουν συνεχώς οι όροι πώλησης. Ωστόσο επανέλαβε ότι, αν η ΔΕΗ αντιμετωπίσει προβλήματα, αυτό θα είναι κακό για όλους στην αγορά. «Η αγορά χρειάζεται τη ΔΕΗ όσο χρειάζεται και την απελευθέρωση», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα