Μοντέλο ΑΔΜΗΕ και στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Απ' το μηδέν ξεκινά η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με την κυβέρνηση μάλιστα να κινείται πλέον σε διαφορετική τροχιά σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το 2013. Σύμφωνα με τα όσα διακινούνται το τελευταίο 24ωρο ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης προσανατολίζεται σε "μοντέλο ΑΔΜΗΕ" και ήδη έχει ενημερώσει με επιστολή του τους θεσμούς για ένα νέο σχέδιο που προβλέπει την παραμονή στο δημόσιο ποσοστού 51% καθώς επίσης και ότι δεν δεσμεύεται για τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση του 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο Σταθάκη, έτσι όπως διακινείται, προβλέπει κατ' ουσίαν πώληση του 14% με δεδομένο ότι το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου φθάνει στο 65%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένα τέτοιο ποσοστό, στην περίπτωση μάλιστα που τα ΕΛΠΕ δεν διαθέσουν το δικό τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει κάποιο επενδυτή. Πόσο μάλλον να επιτευχθεί ο προγραμματισμός για έσοδα 188 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί με βάση την πώληση του 66% στον διαγωνισμό του 2013 και την προσφορά της SOCAR.

Επισήμως το υπουργείο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης, προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ ώστε να αργότερα να δρομολογηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα