Lufthansa και IAG στην κορυφή των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων

Η γερμανική Lufthansa και η μητρική των αεροπορικών εταιρειών British Airways και Iberia, IAG, εμφανίζονται πλέον ως οι μεγάλοι αντίπαλοι του ομίλου Air France - KLM στην κορυφή της κατάταξης των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών για το

2016, καθώς η κίνηση επιβατών στον αερομεταφορέα με έδρα το Παρίσι υπέστη πλήγμα από τις απεργίες των πιλότων και τη μειωμένη ζήτηση λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η κίνηση της Lufthansa, ή αλλιώς ο αριθμός των επιβατών επί της απόστασης που διήνυσαν, αυξήθηκε κατά 2,8% στα 226,6 δισ. έσοδα από επιβατοχιλιόμετρα (RPK) της περσινή χρονιά, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο γερμανικός αερομεταφορέας. Το νούμερο αυτό έρχεται να συγκριθεί με το άλμα της τάξης του 9,7% ή 243,5 δισ. RPK για την IAG με έδρα το Λονδίνο και αύξηση 2% ή έσοδα 261,1 δισ. από επιβατοχιλιόμετρα για τη γαλλική Air France-KLM.

Η IAG, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της βρετανικής BA και της ισπανικής Iberia το 2011, ξεπέρασε τη Lufthansa στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στην ευρωπαϊκή κατάταξη το 2015.

Από την άλλη πλευρά, η Air France-KLM δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει σημαντική μείωση δαπανών. Ο CEO της IAG, Willie Walsh, έχει προχωρήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Iberia, ενώ χρησιμοποίησε την χαμηλού κόστους αεροπορική Vueling για να ανταγωνιστεί άλλες αντίστοιχες όπως η Ryanair. Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στην Qatar Airways σε μια κίνηση που κατέστησε τη Νο 1 αεροπορική του Κόλπου να γίνει ο βασικότερος επενδυτής της ευρωπαϊκής εταιρείας.

Τώρα, τόσο η Air France-KLM, όσο και η Lufthansa επιδιώκουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, παραλείποντας δρομολόγια μικρών αποστάσεων, κίνηση που αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των εργατικών ενώσεων.

Την ίδια ώρα, η μονάδα χαμηλού κόστους της Air France-KLM, Transavia, σημείωσε αύξηση 23% στον αριθμό επιβατών πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη μονάδα της Lufthansa, Eurowings, πέτυχε αύξηση μόλις 8,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η IAG είναι εύκολα το Νο1 μεταξύ των τριών κορυφαίων αεροπορικών σε ό,τι αφορά την αξία, με κεφαλαιοποίηση 10 δισ. στερλίνες, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε 28% πτώση το 2016 μετά την απόφαση για Brexit. H αξία της Lufthansa ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ και της Αir France-KLM στο 1,5 δισ. ευρώ.

Με τη συνδρομή της ελβετικής και της αυστριακής μονάδας της, η Lufthansa εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιβατών μεταξύ των ευρωπαϊκών δικτύων αερομεταφορέων, μεταφέροντας το 2016 109,7 εκατ. επιβάτες. Η IAG είναι στη δεύτερη θέση με 100,7 εκατ. επιβάτες και η Air France-KLM έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση με 93,4 εκατ. επιβάτες. Εντούτοις, η Ryanair κατατάσσεται πρώτη από άποψη επιβατών για πρώτη φορά στην ιστορία της με 117 εκατ. επιβάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα