Μια ευκαιρία για startup στην Ζυρίχη

του Κώστα Τσαούση

Ο Σπύρος Καπετανάκης είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στην αθηναϊκή σκηνή των startup επιχειρήσεων. Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στους συνεργατικούς χώρους εργασίας και βρέθηκε δίπλα σε πολλές νέες και δυναμικά αναπτυσσόμενες ομάδες. Σήμερα, παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθεί με τον τρόπο του να δείξει τους δρόμους μιας νέας εξωστρέφειας δηλαδή το πώς το προϊόν της συλλογικής ανακάλυψης μιας ομάδας που ενσωματώνει την καινοτομία στο αντικείμενο της δουλειάς της μπορεί να επικοινωνηθεί και να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στο σκηνικό

που συγκροτεί το «παγκόσμιο χωριό» της τεχνολογίας. Ο ίδιος λέει πως «το να επιχειρείς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι μια δύσκολη πρόκληση, το να θέλεις να κάνεις κάτι νέο και πρωτοποριακό που θα απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον».

Ο Σπύρος παίρνοντας το νήμα από το Σαββατοκύριακο των Βαΐων που έγινε το hacκathon στον χώρο του fintech έχει την άποψη πως «είναι καιρός τα νέα παιδιά να πάνε ένα βήμα πιο κάτω, δημιουργώντας υπηρεσίες και προϊόντα που θα θα έχουν διεθνή προσανατολισμό».

Βρήκα ενδιαφέρουσες τις σκέψεις του Σπύρου και τις μεταφέρω εδώ: «Όταν μια ομάδα ξεκινάει ένα νέο εγχείρημα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει, είναι να δει αν η απάντηση στο πρόβλημα που λύνει έχει αξία για τους εν δυνάμει πελάτες της. Εκείνο όμως που θα δημιουργήσει την βιωσιμότητα και την μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη είναι η συστηματική και δομημένη μηχανή εύρεσης και εξυπηρέτησης των πελατών της. Τέτοιες διαδικασίες ωρίμανσης των νέων προσπαθειών αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν δομές όπως οι επιχειρηματικοί επιταχυντές (accelerators). Η έκθεση μιας ομάδας σε αυτές της διαδικασίες σε ένα περιβάλλον όπου συνδυάζει ανθρώπους με εμπειρία από την αγορά και εκπαιδευτική προσέγγιση με καλές πρακτικές για να κλειδώσει ποια θα πρέπει να είναι οι ιδιότητες του προϊόντος ή της υπηρεσίας παρέχουν αυτά τα προγράμματα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα επιχειρηματικής ωρίμανσης είναι το πρόγραμμα Kickstart Accelerator».

Ο ίδιος συστήνει αυτό το πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου Digital Zurich 2025 μια σειρά από πολύ μεγάλες εταιρίες και τράπεζες της Ελβετίας θέλοντας να βάλουν την χώρα στο κέντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων δημιούργησαν αυτό το πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος «το πρόγραμμα παρέχει μια ολιστική λύση χωρίς να ζητάει μερίδιο από την νέα εταιρία». Το πρόγραμμα θα γίνει στη Ζυρίχη από 22 Αυγούστου έως 30 Νοεμβρίου και θα βοηθήσει τις νέες εταιρίες να δημιουργήσουν ένα MVP (το μικρότερο δυνατόν προϊόν που θα μπορούσε να μεταφέρει την αξία του, τους πελάτες τους).

Το πρόγραμμα παρέχει :

Ένα ποσό 25000 ελβετικών φράγκων in seed-funding (κεφάλαιο σποράς).
Ποσά 1500 ελβετικών φράγκων για κάθε έναν από τους ιδρυτές της εταιρίας για να υποστηρίξει το κόστος διαβίωσης.
Ένα δίκτυο από Μέντορες που έχουν εμπειρία με επιτυχής επιχειρηματικές δραστηριότητες
Χώρο εργασίας και υποδομές ανάπτυξης.
Fasttrack διαδικασίες για δημιουργία επαφών με συνεργάτες από τον επιχειρηματικό κλάδο
Εργαστήρια για ανάπτυξη του σωστού επιχειρηματικού μοντέλου.

Το πρόγραμμα είναι οριζόντιας στόχευσης και αφορά τέσσερις θεματικές :

1. Χρηματοοικονομικά Fintech, με έμφαση σε νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες όπως το blockchain
2. Τεχνολογία διεπαφής μηχανών με έμφαση στην ρομποτική, IoT και τους αισθητήρες
3. Τεχνολογία και Εστίαση με έμφαση τόσο στην τροφοδοτική αλυσίδα όσο και στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείρισης των τροφίμων
4. Αναδυόμενες τεχνολογίες για δημιουργία αξίας στην κοινωνία αναζητώντας τα νέα μεγάλα πράγματα που θα συμβούν.

Οι αιτήσεις για δήλωση στο πρόγραμμα κλείνουν σε λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου 2016– για περισσότερες πληροφορίες στο http://kickstart-accelerator.com/

Keywords
Αναζητήσεις
ελβετια αδερφη φραγκολια
Τυχαία Θέματα